Salut

MútuaTerrassa, primer hospital públic que fa amb èxit una cirurgia bariàtrica amb robòtica

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) s’ha convertit en el primer centre públic de l’Estat espanyol que ha fet amb èxit la primera intervenció de cirurgia bariàtrica d’alta complexitat a través de la plataforma de cirurgia assistida HUGO RAS de Medtronic, un sistema que només s’emprava per cirurgies en l’àmbit de la urologia, la ginecologia i la coloproctologia.

Aquesta cirurgia amb la tècnica SADI’S –Single Anastomosis Duodeno-Ileal bypass with Sleeve gastrectom– amb la màxima precisió quirúrgica un pacient amb un Índex de Masa Corporal (IMC) inicial de 62 Kg/m². Consisteix en el desenvolupament d’una gastrectomia vertical i una anastomosi duodeno-ileal amb exclusió d’una part important de budell prim i la reducció de la nansa comúalimentaria total a 300 cm. La intervenció es pot realitzar com cirurgia primària directa –associant la gastrectomia vertical i la anastomosi duodeno-ileal– o planificada en dos temps en els casos d’alta complexitat, els quals suposen un major risc de complicacions, com resulta en els pacients amb IMC molt elevats, i que és la que van fer des de l’HUMT, expliquen en un comnicat.

La doctora Carme Balagué, coordinadora del servei de Cirurgia General i Digestiva, és la que ha fet aquesta cirurgia. També hi ha intervingut el doctor Joaquin Rodríguez, cap clínic del servei de Cirurgia General i Digestiva, la doctora Noelia Puértolas, adjunta al servei en qüestió i el doctor Juan Hinojosa, resident del mateix servei així com diversos professionals d’Anestesiologia i Infermeria Quirúrgica.

A finals de gener del passat 2023 l’HUMT es va estrenar en la cirurgia robòtica en l’àmbit de la Urologia una prostatectomia radical robòtica per un càncer de pròstata que va permetre estalviar al pacient efectes secundaris com ara incontinència urinària o disfunció erèctil. Un mes després r va fer la primera intervenció quirúrgica de l’estat en l’àmbit ginecològic amb una histerectomia –extracció de l’úter– i al juny la primera resecció de còlon.

Des del centre hospitalari tenen previst fer servir la plataforma robòtica en l’àmbit de la Cirurgia Esofagogàstrica i, una vegada aconseguides les pertinents acreditacions i certificacions europees començaran a utilitzar-la altres serveis quirúrgics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia