Seguir una dieta saludable redueix el risc de patir símptomes de depressió
Les persones que segueixen dietes saludables tenen menys risc de patir símptomes o ser diagnosticades de depressió i l’adherència a la dieta mediterrània redueix un 16% el risc de patir aquest trastorn de salut mental. Així o apunta un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar a partir del seguiment a més de 3.000 persones durant sis anys gràcies a les dades del Registre Gironí del Cor.
Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió, segons l’estudi publicat a la revista European Journal of Nutrition, on s’avalua l’impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes depressius.
El treball ha analitzat el seguiment d’una de dieta mediterrània, una altra per prevenir la hipertensió, una tercera vegetariana i una última recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Totes coincideixen en determinats grups d’aliments, com ara fruita, verdura i llegums i la limitació de la ingesta de carn vermella i processada, però hi ha diferències en relació amb el pes del peix, dels lactis, o del sucre en les seves recomanacions.
Les dades de l’estudi demostren que una millor adherència a qualsevol de les dietes analitzades és un factor protector davant la depressió. “Com millor és la dieta, menys risc de desenvolupar depressió es detecta”, apunta Camille Lassale, investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar. En aquest sentit, la dieta mediterrània és la que obté millors registres. Així, incrementar l’adherència a la dieta mediterrània redueix en un 16% el risc de patir símptomes de depressió.
“La depressió té molts factors de risc, alguns no modificables, però n’hi ha d’altres, com la dieta, que sí que es poden modular i es pot plantejar algun tipus d’intervenció. Un canvi en la forma de menjar no acabarà amb la depressió, però pot tenir un paper important i ser un factor d’intervenció, de forma conjunta amb altres” apunta Gabriela Lugon, també investigadora de l’Hospital del Mar.
Les autores demanen als professionals sanitaris que tinguin en compte aquest factor i també apunten a la necessitat de polítiques públiques que facilitin l’accés a una alimentació saludable i equilibrada al conjunt de la població. Però, a la vegada, demanen que no s’atribueixi el fet de patir un trastorn mental al comportament del pacient per evitar estigmatitzar-lo.