Salut

salut

La menopausa, una realitat encara poc coneguda, segons un estudi fet a l’Alt Empordà

Els resultats d’un estudi sobre els efectes de la menopausa realitzat a prop d’un miler de persones a l’Alt Empordà assenyalen que és una realitat encara poc coneguda i invisibilitzada. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Menopausa, que se celebra el 18 d’octubre, l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà ha presentat aquest dijous a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries l’estudi Coneixements, pensaments i actituds respecte la menopausa a l’Alt Empordà, que ha comptat amb la participació de 980 persones –el 92% dones i el 69% havent passat ja la menopausa– que van respondre entre el desembre i el febrer passats una enquesta que s’ha realitzat en col·laboració amb els Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) de totes les ABS de l’Alt Empordà i de l’ASSIR.

Algunes respostes

L’ítem “no tinc suficient informació sobre la menopausa” va ser respost afirmativament pel 62 % dels enquestats, el 92% dels quals eren dones. De fet, les dades per sexes indiquen una resposta afirmativa en els homes del 81% i en les dones del 61%. Entre les dones que encara no l’han passat, el percentatge puja fins al 81%.

Els resultats també van servir per constatar els prejudicis i l’autoestigma que hi ha entre les dones sobre el significat de la menopausa. Mentre que per les dones que sí l’havien passada era “d’alliberament”, aquelles que no, ressaltaven la “pèrdua de joventut” (30,5 %). Tanmateix, un 40 % de les dones que ja havien passat la menopausa referien pensaments de felicitat pel fet de no tenir més la menstruació. En quant a les actituds i suport social, un 45% va observar que aquesta etapa havia estat difícil o molt difícil, el 54 % va referir no sentir-se acompanyada pel seu entorn social i/o familiar i només un 52 % va manifestar sentir-se acompanyada pels professionals de la salut.

Conclusions

Segons els responsables de l’estudi, els resultats evidencien la necessitat d’abordar l’atenció a la menopausa, més enllà d’una atenció mèdica per tal de donar respostes a dubtes i pors respecte aquesta etapa. “Ha estat una experiència que ha servit per enfocar intervencions que, des de la passada primavera s’han estat oferint a les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses i l’Escala”, va explicar en l’acte Mercè Homs, psicòloga RBEC del Cap de Castelló i col·laboradora de l’estudi, que hi va afegir: “Cal parlar de menopausa, però també d’andropausa i que sensibilitzar la població per tal que tingui informació, poder de decisió i eines per fer front a l’envelliment natural, seria el que ajudaria a millorar la seva qualitat de vida i de salut tan física com emocional. Acceptar l’envelliment humà com un aspecte natural tant en la dona com en l’home i no lluitar pensant que així perds joventut.”

Tot i que el percentatge de persones amb estudis superiors que van respondre l’enquesta era elevat, “es va evidenciar un coneixement parcial dels símptomes (més enllà dels coneguts fogots o la sequedat vaginal) i dels efectes a mig i llarg termini de la menopausa com l’osteoporosi o l’acumulació de greix abdominal i risc d’obesitat”, segons va afirmar Zineb Ghazi, una de les investigadores de l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia