Salut

Salut

Sis de cada deu catalans continuen sense poder accedir a la fisioteràpia pública

Un 68% dels catalans pateix problemes musculars o articulars, com els mals d’esquena, i davant aquest tipus de dolors, gairebé sis de cada deu afirma que continua tenint problemes per poder accedir al sistema públic de fisioteràpia. El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (Colficat) ha donat a conèixer aquesta setmana el resultat del segon baròmetre de la salut i la fisioteràpia per alertar de la necessitat de més recursos per poder donar resposta a aquesta qüestió.

En la segona edició d’aquesta enquesta, feta a 2.000 persones entre 18 i 65 anys, es manté en un percentatge similar al de l’any passat aquest problema d’accés a la fisioteràpia pública. En els últims anys l’administració ha incorporat prop de 400 professionals a l’atenció primària i comunitària de Catalunya, però segons els resultats del segon baròmetre del col·legi professional encara és insuficient i evidencia que “la població necessita més fisioteràpia, especialment la derivació directa en casos de malalties amb alta prevalença i baixa complexitat”.

Dels enquestats que pateixen problemes musculars i articulars, un 20% busquen solució directa a la fisioteràpia, un 44% continua anant al metge de capçalera i un altre 20% busca el consell del traumatòleg.

Davant la impossibilitat d’accedir a la fisioteràpia pública, la població busca alternatives i majoritàriament va a la consulta privada (un 56% dels enquestats) i a les mútues o companyia d’assegurances (22%). Només un 14% va a l’hospital públic i un 12% a l’atenció primària, segons l’enquesta.

Les lesions musculars o articulars (en un 51% dels enquestats), el dolor (44%), la lesió esportiva (24) i l’accident (11%) són els quatre motius principals de consulta al fisioterapeuta. Una visita que un 57% de la població fa entre 1 i 4 cops l’any, un 25% entre 5 i 10 cops, un 13% més de 10 i només un 5% hi va regularment.

De fet, segons el baròmetre, un 31% dels enquestats reconeix no haver anat mai a una consulta d’un fisioterapeuta per problemes econòmics, un aspecte més que porta el Col·legi de Fisioterapeutes a demanar que “s’ampliï la cobertura al sistema de salut”. Pel degà del Col·legi de Fisioterapeutes, Ramon Aiguadé, l’increment d’aquests professionals sanitaris a l’atenció primària i la derivació directa de pacients “milloraria el servei, amb més agilitat, i també s’estalviaria recursos” amb una acceleració de la recuperació dels malalts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia