salut
El Clínic impulsa una eina d’IA per ajudar a diagnosticar el càncer de pròstata
L’eina, disponible per a qualsevol hospital, forma part d’un projecte europeu
Ha impulsat un repositori de dades per millorar la detecció de tumors molt freqüents en homes
L’Hospital Clínic de Barcelona ha presentat aquest dijous una eina d’intel·ligència artificial (IA) per aconseguir un diagnòstic més precís del càncer de pròstata, el més freqüent en homes. En l’ús d’aquesta eina, el professional puja al sistema una imatge d’una ressonància magnètica d’una sospita de tumor i l’eina facilita un informe que indica si pot acabar desencadenant un càncer. Es tracta d’una eina universal i lliure i el prototip ja està operatiu, de manera que qualsevol hospital la pot fer servir. La iniciativa s’emmarca en un projecte europeu, amb 26 socis de nou països, que ha impulsat un repositori de dades federades amb imatges per millorar el diagnòstic dels càncers de pulmó, colorectal, mama i pròstata.
En el marc del projecte europeu INCISIVE, el Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) -que articula la recerca biomèdica de l’hospital barceloní- s’han centrat en el càncer de pròstata. El centre ha entrenat i validat un conjunt d’eines basades en IA i ha creat un dipòsit d’imatges de salut per facilitar el diagnòstic, predicció i seguiment d’aquests tumors.
L’objectiu d’aquesta eina d’IA és donar suport a la presa de decisions dels professionals sanitaris en l’atenció als pacients amb càncer. L’informe que elabora l’eina complementa el que els radiòlegs detecten i dona informació rellevant per afinar el diagnòstic final. El cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Clínic, el doctor Antonio Alcaraz, ha destacat que l’eina ofereix un diagnòstic “més precís” i una “sospita d’un tumor més o menys agressiu”.
L’eina és lliure i gratuïta i els professionals només s’hi han de registrar per utilitzar-la. El doctor Alcaraz, que també és cap del grup de recerca de l’IDIBAPS Genètica i tumors urològics, ha posat l’accent en la universalitat de l’eina i ha reivindicat que “democratitza la medicina”.
“Al Clínic tenim alguns dels millors patòlegs perquè es dediquen a àrees molt concretes, però no passa el mateix en hospitals més petits, on el patòleg ha de diagnosticar diversos tipus de càncer. L’eina és especialment important per a aquests especialistes més generalistes”, ha afirmat.
Aquesta és una de les eines desenvolupades en el projecte INCISIVE, coordinat per Maggioli SpA i amb finançament de la Unió Europa. El projecte ha comptat amb 26 socis de nou països (Bèlgica, Xipre, Finlàndia, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Sèrbia, Espanya i Regne Unit). De l’estat espanyol, hi ha participat la Fundació TIC Salut Social (FTSS), el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i Medtronic Iberica.
En el projecte s’hi han bolcat més de 3,7 milions d’imatges mèdiques de més de 9.000 pacients per desenvolupar serveis d’IA i un repositori de dades federades amb imatges per facilitar el diagnòstic també de càncer de pulmó, colorectal i mama. De la mateixa manera, aquestes eines també s’estan posant a disposició de la comunitat mèdica.
“La grandesa del projecte és crear aquesta eina d’IA per als quatre tipus de tumors i el biorepositori amb milions de dades mèdiques disponibles a la comunitat científica perquè pugin crear les pròpies eines d’intel·ligència artificial”, ha assenyalat la doctora Lourdes Mengual, investigadora de l’IDIBAPS.
L’aparició del càncer de pròstata està lligada a l’edat i és més freqüent en majors de 60 anys. El diagnòstic precoç ha incrementat gràcies a la prova del marcador tumoral Antigen Prostàtic Específic (PSA), que es pot detectar en una anàlisi de sang.