salut
La família d’un nen prematur impulsa un vi solidari per a Neonatologia del Trueta
Anhel de vida és el nom del vi solidari, amb una producció d’unes 3.200 ampolles de quatre varietats, que la família d’un nen prematur –responsables del Celler Mas Vida– ha impulsat en favor de la Unitat de Neonatologia del Trueta que va atendre el seu fill l’any passat durant dos mesos i mig. Segons ha explicat avui l’ICS, la iniciativa permetrà que els beneficis que s’obtinguin de cada ampolla de la verema del 2023 vagin destinats a impulsar millores a l’àrea, que l’any passat va atendre 189 ingressos d’infants prematurs.
En Nel, el protagonista
Aquest projecte de mecenatge té com a protagonista principal en Nel, un infant nascut prematurament l’estiu de 2023 amb 29 setmanes de gestació i 1,140 quilos de pes. En Nel, acompanyat per la seva família, va estar ingressat a la Unitat de Neonatologia del Trueta durant dos mesos i mig, temps durant el qual va rebre atenció tant mèdica com afectiva per part dels professionals que hi treballen.
La imprevisibilitat del naixement va impedir als seus pares (impulsors del Celler Mas Vida, ubicat a la localitat alt-empordanesa de Cistella) fer-se càrrec de la verema, però gràcies al suport de tres vinaters amics de la família es va poder collir el raïm de les vinyes.
“Es tracta d’una verema molt especial en què vam rebre una gran ajuda. Ara podem brindar perquè tot ha sortit bé i com a agraïment per tot el que es va fer durant l’estada d’en Nel a la Unitat de Neonatologia del Trueta”, explica l’Adriana Fernàndez, impulsora del Celler Mas Vida i mare d’en Nel.
Atenció mèdica i afectiva
La voluntat de transformar aquest agraïment en una acció solidària queda visualitzada en la iniciativa de destinar els beneficis de la venda de cada ampolla a la Unitat de Neonatologia, encarregada de vetllar per les necessitats dels nadons prematurs durant l’ingrés des de diversos àmbits: curació, protecció de l’estrès i del dolor o estímuls per al desenvolupament.
A més, també es prioritza l’atenció a l’entorn familiar, ja que l’estada d’aquests infants pot perllongar-se durant mesos, amb el neguit que això suposa. En aquest sentit, durant l’estada, es fomenta la participació activa dels pares i mares en les cures del nadó per emfasitzar el vincle. Nombrosos treballs científics corroboren que aquesta integració activa i continuada propicia una millor evolució de l’infant.
“L’atenció per part dels professionals de la unitat va ser molt propera des del primer moment. Et van explicant les cures pas a pas i t’apoderen perquè també en prenguis part. Podíem estar les 24 hores amb en Nel, gràcies al mètode cangur, i durant els dos mesos i mig que va estar a la Unitat vam rebre molt d’afecte”, destaca l’Adriana.
189 nadons el 2023
La Unitat de Neonatologia del Trueta té 28 places, de les quals 8 corresponen a l’UCI neonatal, i està capacitada per atendre qualsevol patologia neonatal, incloent-hi l’atenció a la prematuritat extrema (a excepció d’aquelles patologies que requereixin cirurgies d’alta complexitat).
L’any 2023 els seus professionals van atendre 189 estades de nadons prematurs, 54 dels quals eren menors de 32 setmanes de gestació i/o amb un pes en néixer inferior a 1.500 grams.
Pel que fa a l’any 2024, entre l’1 de gener i fins al 31 d’octubre hi han ingressat 151 infants prematurs. D’aquests, 47 eren menors de 32 setmanes de gestació i/o un pes inferior als 1.500 grams.