Salut

Salut

Prova pilot a deu farmàcies de Lleida per facilitar a la gent gran el seguiment dels tractaments

Una vintena de pacients tenen tauletes per interactuar i seguir les indicacions mèdiques

Un total de 10 farmàcies rurals de la demarcació de Lleida s’incorporen, en una primera fase, al projecte pilot ATENEA per a la utilitzar intel·ligència artificial (IA) que dialoga amb els pacients a través de tauletes. L’objectiu de la iniciativa es ajudar persones grans polimedicades que viuen soles, o amb parella també d’edat avançada, a seguir i complir correctament els tractaments preparats a la seva farmàcia, a través del programa Dosicat, i també a fer gestions amb els metges de família. Els usuaris necessiten la seva veu per fer funcionar el programa, sense necessitat de pantalles tàctils ni botons així com tampoc coneixements d’informàtica. Joan Vendrell, de Corbins, és un dels pacients que ha entrat al programa pilot i destaca que el sistema amb IA és molt fàcil de fer servir perquè tot es fa per veu. D’aquesta manera, assegura a l’ACN que no es despista mai i sempre es pren les pastilles quan toca. La tauleta “està programada en un horari concret i et diu que han de prendre la medicació o no te l’has pres, tota la feina que tens és aquesta”, diu el Joan.

La implantació del pla pilot es fa a través de les farmàcies actualment adherides al programa Dosicat, que identifiquen i seleccionen els usuaris més adients per formar part d’Atenea. Amb un total de 19 pacients en el programa. Les farmàcies que formen part d’aquest programa pilot són les d’Anglesola (1 pacient), Barbens (3), Bellcaire d’Urgell (2), Castelldans (1), Corbins (5), Les (1), Montoliu de Lleida (1), Castelló de Farfanya (2) i Os de Balaguer (1). També hi són les de la Vall de Boí - Barruera i la Fuliola però de moment sense pacients al programa. Un equip d’integradors socials de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) s’encarreguen de la implantació, acompanyant a les persones usuàries, els aporten la tauleta, realitzen les primeres demostracions i fan un seguiment de funcionament de l’experiència.

El projecte pilot, que s’ha presentat aquest dimarts a Corbins, és el resultat d’un conveni entre la Diputació de Lleida, el Col·legi de Farmacèutics, l’empresa MOMENTUM Analytics, l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament i un grup d’empreses tecnològiques vinculades al projecte ATENEA-Dosicat, i amb finançament Next Generation, gestionat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat. Segons l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, aquest projecte ha de servir per “facilitar” el dia a dia a la gent gran i fer possible que puguin viure còmodament al món rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.