Menjar ràpid i amb pantalles
Menjar massa de pressa pot provocar problemes digestius, distensió abdominal, ennuegaments i, a la llarga, obesitat
Les distraccions de les pantalles durant els àpats fan que ingerim més quantitat d’aliments i de manera més ràpida
Un àpat d’un plat hauria de durar com a mínim uns 20 minuts, segons la professora i col·laboradora dels estudis de ciències de la salut de la UOC Cristina Bedmar. Un temps que sovint no respectem, sobretot si dinem a la feina. “Menjar a la feina sovint ja és un indicatiu que anem massa ràpid, perquè no disposem de prou temps per moure’ns del lloc de feina i fem l’àpat allà”, diu la professora. Si aquesta pràctica es converteix en habitual, pot afectar la nostra salut. “Menjar massa ràpid pot fer que les menjades no se’t posin bé, que tinguis problemes digestius, distensió abdominal i, a la llarga, obesitat”, explica Bedmar.
Menjar massa de pressa també pot provocar malalties cardiovasculars i ennuegaments, ja que la velocitat no permet mastegar bé els aliments ni controlar si ingerim algun element com ara ossos, espines o pinyols. L’any 2022, més de 390 persones van morir per ennuegament a causa de la ingesta d’aliments.
Menjar davant les pantalles
Una altra mala pràctica és aprofitar l’estona dels àpats per avançar feina a l’ordinador, consultar el telèfon o fer qualsevol ús d’una pantalla, ja que ens distreu i fa que l’àpat acabi sent “un procés automatitzat”. “No prestar atenció a l’acte d’alimentació fa que perdem els senyals que s’activen quan el nostre cos ja té prou aliment”, afirma la professora. Això provoca que mengem més quantitat d’aliments i de manera més ràpida.
L’experta afirma que en el moment en què hi ha una pantalla com a distracció, el sentit de la vista passa al davant dels altres i la resta queden anul·lats; aleshores, també perdem “el plaer d’alimentar-nos i de degustar els aliments”. A més, Bedmar assenyala que el contingut que estiguem mirant a la pantalla també pot afectar la nostra digestió: “Si el que estàs consultant és feina o són notícies, això et pot generar un estat més ansiós i fer que encara mengis més ràpid.”
Per això, l’experta recomana que, si hem de dinar a la feina, no mengem en el mateix espai en què es treballa. “L’ideal és tenir un altre espai habilitat per fer els àpats”, diu, i en cas que no es pugui, proposa preparar la taula de treball per a la menjada, per exemple apagant la pantalla o amagant el ratolí i el teclat per poder descansar durant l’àpat.
Per evitar menjar massa de pressa, a part d’eliminar les distraccions, l’experta recomana fer els àpats amb companyia, per prendre consciència de l’àpat. També aconsella acompanyar els àpats amb aliments integrals i crus com la fruita o les amanides, ja que requereixen mastegar més abans d’empassar-se’ls, i menjar aliments que impliquin l’ús de coberts, perquè també alenteixen el procés d’alimentació.
Alhora, la professora afirma que és molt important tenir una bona planificació, tant per no anar menjant constantment i garantir que entre menjada i menjada estiguem saciats, com per vetllar que tot i que tinguem poc temps els àpats són equilibrats. Bedmar avisa que si dinem a la feina i després hem de continuar treballant, “cal evitar elaboracions greixoses, fregits i plats molt copiosos, ja que fan venir més somnolència”. “L’ideal són àpats en què hi hagi aliments de diferents grups, principalment verdures, aliments proteics i una petita part d’hidrats”, assenyala.