SALUT
Una nova teràpia redueix un terç la progressió d’un càncer de fetge altament mortífer
Investigadors de l’Hospital Clínic i l’Idibaps han demostrat que afegir els fàrmacs Lenvatinib i Pembrolizumab a pacients amb carcinoma hepatocel·lular en estadi intermedi que estan rebent el tractament estàndard (la quimioembolització) permet reduir un 34% el risc de progressió de la malaltia. La recerca també ha revelat que la nova teràpia millora la supervivència lliure de progressió d’aquests malalts, passant de 10 a 14,6 mesos, i augmenta la resposta antitumoral (del 50% al 72%). El treball suposa el primer avenç significatiu dels darrers 20 anys per combatre aquest subtipus de càncer altament mortífer i s’ha publicat a The Lancet a partir d’un assaig clínic amb prop de mig miler de pacients de 137 centres de tot el món.
El carcinoma hepatocel·lular és el càncer de fetge primari més freqüent i un dels tumors més mortífers. Se sol desenvolupar en persones que han patit malalties hepàtiques cròniques com l’hepatitis vírica o el fetge gras. El 25% dels pacients es diagnostica en estadis intermedis, amb un tumor que no es pot operar, però que encara no ha fet metàstasi.
La quimioembolització, és a dir l’oclusió dels vasos sanguinis del tumor per provocar la necrosis del teixit tumoral, és el procediment estàndard per tractar aquests casos i va ser establert pel clínic l’any 2002. Ara, la nova recerca liderada per Josep Maria Llovet, cap del grup de l’Idibaps en Recerca translacional en oncologia hepàtica, “representa un canvi de paradigma en el maneig dels pacients amb carcinoma hepatocel·lular en estadis intermedis”, segons explica ell mateix.
El lenvatinib és un fàrmac ja aprovat per al tractament de pacients amb carcinoma hepatocel·lular avançat que no es poden beneficiar de l’embolització, mentre que el pembrolizumab és un anticòs que ajuda al sistema immunitari a atacar les cèl·lules tumorals i que ja s’utilitza als Estats Units.