Salut

Tot passa per la farmàcia

Barcelona serà seu de la fira congrés Infarma 2025 aquesta setmana, amb 5.000 congressistes inscrits

El sector farmacèutic enfronta nous reptes, com ara l’irrupció de la IA, alhora que busca perfilar-se com un agent sanitari més

La xarxa de farmàcies és la més capil·lar que té el país. Hi acudeixen diàriament 300.000 persones a Catalunya

Dins de la rutina d’una farmàcia hi ha la venda d’antihistamínics, antibiòtics (si estan receptats) i molts més medicaments. Ja no ens sorprèn que el personal farmacèutic sàpiga què ha de prendre la Pepita ara que ja s’acaba el mes o que li expliqui a la Dolors com ha d’utilitzar l’inhalador perquè li han canviat de model. Aquesta tasca tan humana que es duu a terme dins les farmàcies és de vital importància i molt apreciada pel pacient. En un sistema sanitari absolutament sobrepassat, l’espai farmacèutic es dibuixa com el contacte més accessible amb el sistema.

En aquest sentit, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) té com a repte integrar la xarxa de farmàcies com a principal punt d’accés al sistema sanitari.“Hi ha 3.280 farmàcies distribuïdes per, pràcticament, tots els municipis de Catalunya. La xarxa de farmàcies és la xarxa més capil·lar que té el país”, diu el president del Col·legi, Jordi Casas. El també farmacèutic explica que, diàriament a Catalunya, pràcticament 300.000 persones acudeixen a les farmàcies. “I aquests contactes són pràcticament tots amb noms i cognoms, amb situacions personals de cada cas, intentant entrar molt més enllà del que és la part exclusiva del tractament farmacològic”, hi afegeix.

Un dels reptes que afronta el sistema sanitari en el seva totalitat és la cronificació de les malalties. “Aspectes com ara la dependència, la vulnerabilitat i la fragilitat que comencen a expandir-se”, alerta Casas. I aquesta situació obre la porta a una revisió de tots els actius del sistema. “El ciutadà moltes vegades es dirigeix a la farmàcia com a primer punt de contacte”, relata el també president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. “Creiem que des de la farmàcia tenim la capacitat per solucionar aquesta situació o bé per derivar. D’aquesta manera, es podria descongestionar moltíssim els recursos del sistema sanitari per a situacions que realment ho necessitin”, proposa el farmacèutic.

Sobre aquest paper del teixit farmacèutic i molts altres temes es debatrà al congrés fira Infarma 2025, que s’acollirà a la fira de Barcelona els dies 25, 26 i 27 de març, un dels més grans d’Europa. La resistència als antibiòtics, els fàrmacs miraculosos que fan baixar de pes, la irrupció de l’intel·ligència artificial i la saturació de sistema sanitari són factors que afecten el dia a dia d’un farmacèutic i sobre els quals el congrés busca generar un espai de reflexió pels professionals.

Un sector revolucionat i productes sobredemandats

En aquest sentit, una de les xerrades més esperades del congrés és la que tractarà el renou que han generat els nous fàrmacs que ajuden a la pèrdua de pes. Pensats en primera instància com a tractament de la diabetis, la sorpresa va arribar en veure que eren molt efectius per baixar de pes. “Les taxes d’obesitat que tenim són elevadíssimes, i aquest tractament té una taxa d’èxit terapèutic altíssima, raó per la qual hi ha una demanda molt elevada”, informa el president del COFB. El debat s’ha generat perquè aquest és un medicament que té una certa dificultat de producció. “En funció de la demanda es planifica la fabricació i, en aquests moments, no hi ha capacitat de fabricació per a tota la demanda que hi ha”, contextualitza Casas. Per aquesta raó, l’Agència del Medicament va fer una nota informativa alertant d’aquesta situació d’escassetat i demanant que es prioritzessin els casos de diabetis. La prioritat dels professionals és garantir que abans de començar un tractament hi pugui haver continuïtat. Amb tot, Jordi Casas explica que “no és l’únic medicament que està en una situació similar”.

La intel·ligència artificial és un altre tema que s’apropa a la farmàcia. “Hem començat a incorporar eines en la gestió interna del sector i hem de veure de quina manera pot ajudar a la feina assistencial envers el pacient”, informa el també president d’Infarma. L’aspecte que genera més diversitat d’opinions és com incorporar-la sense perdre la part relacional amb el pacient. Per això, Infarma ha volgut donar un espai a aquest debat candent. “Al final, estàs escoltant totes les novetats farmacèutiques i es crea un punt de trobada i reflexió amb la gent rellevant del sector”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]