SALUT
L’exercici molt intens afecta negativament les neurones
L’exercici intens, com córrer una marató, podria causar un descens d’una substància greixosa que recobreix les neurones i en facilita el funcionament, la mielina, segons ha comprovat un estudi realitzat per investigadors de l’Estat que recull aquest dilluns la revista Nature Metabolism.
Segons l’agència Efe, l’estudi mostra que l’exercici físic intens obliga el cos humà a recórrer a les reserves energètiques, primer als hidrats de carboni i posteriorment als greixos, quan els primers s’esgoten.
La mielina, que actua com a aïllant neuronal, es compon principalment de lípids, i estudis previs amb ratolins ja havien indicat que també podria actuar com a reserva energètica en condicions metabòliques extremes.
Per provar si passa el mateix en humans, els investigadors van fer ressonàncies magnètiques a deu corredors de marató (vuit homes i dues dones) abans i 48 hores després que fessin una cursa de 42 quilòmetres.
La prova es va repetir dues setmanes després de la cursa, i dos mesos després. Al cap de dues setmanes, els científics van veure que les concentracions de mielina havien augmentat substancialment, però encara no havien aconseguit els nivells previs a la carrera, i que la mielina perduda es recuperava totalment dos mesos després de la marató.
La reducció de mielina va afectar 12 zones de matèria blanca del cervell relacionades amb la coordinació motora i la integració sensorial i emocional.
Els autors, associats de centres de recerca catalans del País Basc, Andalusia i Catalunya, conclouen que la mielina es pot considerar una font d’energia quan s’esgoten altres nutrients cerebrals durant l’exercici físic intens.
L’estudi, adverteixen, té limitacions, ja que la mida de la mostra és petita i cal continuar fent proves a un grup més gran, a més de continuar investigant per avaluar si aquests canvis tenen algun efecte sobre les funcions neurofisiològiques i cognitives associades a aquestes regions cerebrals.
“L’evidència científica demostra que l’exercici moderat aporta nombrosos beneficis a la salut és molt sòlida. No obstant això, les conseqüències de l’exercici extrem, la pràctica de les quals ha anat en augment els últims anys són, en gran part, desconeguts”, assenyala Eduard Guasch, electrofisiòleg cardíac a l’Hospital Clínic Barcelona, en una reacció recollida per Science Media.
Guash explica que l’exercici extrem genera una sobrecàrrega i un estrès hemodinàmic i energètic molt més gran i de més llarga durada a l’organisme, generant fins i tot un període proinflamatori transitori després de l’exercici.
En el cas d’aquest estudi, indica que “el més important seria identificar si aquesta reducció de mielina –per l’exercici intens – té un impacte clínic a curt i llarg termini”. A parer seu, haurien d’estudiar-se quines serien les conseqüències a llarg termini, especialment en atletes altament entrenats que arriben a completar diverses maratons anuals, potencialment sense recuperar nivells de mielina previs a la carrera.
L’expert recorda que hi ha estudis que assenyalen que a nivell cardiovascular, cada episodi d’exercici de intensitat molt elevada podria infligir un microdany al cor, i la seva acumulació al llarg dels anys seria el substrat per al desenvolupament, en alguns pocs atletes, d’arrítmies