salut
Neix el projecte ASSAC, per millorar la salut emocional del personal sanitari
L’equip d’atenció primària (EAP) de Cassà de la Selva ha posat avui en marxa una iniciativa pionera per millorar la salut del personal sanitari. L’objectiu és fomentar l’activitat física, reduir el burnout i potenciar el benestar emocional d’aquest col·lectiu mitjançant la gamificació com a eina. El projecte ASSAC —Cassà a l’inrevés— és un assaig clínic pioner a nivell d’atenció primària de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), que compta amb la participació de professionals dels centres d’atenció primària de Cassà de la Selva, Caldes de Malavella, Llagostera, Quart i Riudellots de la Selva i dels CAP de Breda, Hostalric i d’Anglès. En total, es preveu que hi participin al voltant de 40 persones per cada EAP.
L’objectiu principal del projecte ASSAC és avaluar si una intervenció basada en la gamificació, és a dir, mitjançant la utilització de recompenses i incentius, pot incrementar l’activitat física entre el personal sanitari. Paral·lelament, es mesurarà si aquest augment de l’exercici té un efecte positiu en dos aspectes clau: la reducció del burnout: (esgotament emocional) i la millora del benestar emocional.
La intervenció consisteix en l’ús d’una aplicació mòbil, desenvolupada per la Universitat de Lleida i la Càtedra Dotts, que comptabilitza els passos diaris de cada participant i promou reptes individuals i grupals. Es realitzaran diferents grups, d’entre 5 i 8 professionals cada grup. Hi haurà dos tipus de grups que es compararan entre sí. Per una banda, el grup d’intervenció (format pels professionals del CAP de Cassà de la Selva) tindrà dinàmiques motivacionals, recompenses i seguiments mensuals per fomentar la competició sana i la col·laboració en equip i el grup de control (Anglès, Breda, Hostalric), que només haurà de portar el mòbil a sobre, però que no participarà en les recompenses. Al final de l’assaig es farà una comparativa dels dos grups.
Durant els tres mesos de durada de l’estudi, s’entregaran premis mensuals individuals i grupals, a les persones i grups que aconsegueixin més passos. Les recompenses inclouen productes ecològics i de proximitat, com ara camisetes transpirables, esmorzars saludables, i una entrada a un circuit d’aigües termals per a la persona guanyadora.
El projecte pretén oferir una solució innovadora per lluitar contra el sedentarisme i l’estrès laboral, dues problemàtiques molt presents entre el personal sanitari. Segons dades recents, el burnout afecta el 43% de les professionals de la salut a l’Estat espanyol, fet que impacta directament en la seva qualitat de vida i la seva eficiència professional.