Salut

SALUT

El Clínic aconsegueix un 50% de remissió de càncers amb els innovadors CAR-T

Més de la meitat dels 502 pacients amb càncers de la sang tractats a l’Hospital Clínic de Barcelona amb les innovadores teràpies cel·lulars CAR-T han vist com la malaltia remetia, segons han explicat els responsable del centre i recull ACN. Són pacients a qui els quedaven poques opcions terapèutiques després de provar diverses línies de tractament i més de la meitat han tingut una remissió completa del càncer, una situació que no equival a una curació, però sí que han desaparegut els signes de la malaltia.

L’Hospital Clínic de Barcelona ha fet balanç aquest dimecres del seu programa de CAR-T després de superar els més de 500 pacients tractats amb aquestes teràpies cel·lulars que es consideren revolucionàries en utilitzar les cèl·lules del sistema immunitari del mateix pacient i aconseguir una bona resposta en moltes persones a qui altres tractaments no havien funcionat. “Aconseguim rescatar pacients que tenien poca esperança de vida”, ha afirmat el doctor Álvaro Urbano, coordinador del Programa CAR-T del Clínic-IDIBAPS.

Aquest tipus d’immunoteràpia avançada consisteix a extreure les cèl·lules T de la sang del pacient; modificar-les genèticament al laboratori i després tornar-les a administrar perquè reconeguin i ataquin les cèl·lules tumorals. Des de l’inici del programa el 2017, l’Hospital Clínic ha tractat cada any més pacients amb CAR-T i en els dos últims ha arribat al centenar (99 el 2023; 103 el 2024). Les malalties per les quals han estat tractats són la leucèmia limfoblàstica aguda, el mieloma múltiple i el limfoma no-Hodgkin, tots ells càncers hematològics. D’aquests més de 500 pacients, el 70% procedia d’altres hospitals de l’estat espanyol.

Els CAR-T han aconseguit una remissió completa aparent en més de la meitat dels pacients. Concretament, al voltant del 90% dels pacients tractats per leucèmia limfoblàstica aguda; el 60% dels que tenien un mieloma múltiple i un 50% aproximadament dels que tenien un limfoma no-Hodgkin. En el cas de la leucèmia limfoblàstica aguda, ja s’ha pogut fer un seguiment de més de quatre anys d’alguns pacients i una tercera part estaven lliures de la malaltia.

El doctor Campistol ha recalcat que els CAR-T del Clínic són una fita de l’hospital i del sistema públic de Catalunya, amb el suport de diverses institucions i de la societat, amb un nom molt especial, el de l’Ariana Benedé, la noia que va morir als 18 anys a causa de la leucèmia i que ha esperonat l’hospital en la recerca d’aquesta teràpia amb el Projecte ARI.

Les teràpies CAR-T que el Clínic ha desenvolupat porten el nom de l’Ari i dues d’aquestes immunoteràpies ja estan aprovades per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a medicaments de teràpia avançada de fabricació no industrial.

Es tracta de l’ARI-0001, indicada per a pacients adults amb leucèmia limfoblàstica aguda resistent, i l’ARI-0002h, per al mieloma múltiple resistent. Les han demostrat la seva eficàcia i seguretat en persones que no responien a altres tractaments.

Des del Clínic destaquen que són l’únic hospital d’Europa que ha desenvolupat íntegrament dues teràpies CAR-T acadèmiques (no comercials) i aprovades per una agència reguladora, l’AEMPS.

L’hospital barceloní, a més, lidera un model descentralitzat acadèmic per a l’administració dels CAR-T ARI, en col·laboració amb 13 centres, per fer arribar les teràpies avançades a tot l’Estat. La producció descentralitzada del CAR-T permet apropar el tractament als pacients i actualment hi ha dos centres més productors de CAR-T ARI, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i la Clínica Universitat de Navarra.

“L’objectiu del Clínic és fer accessibles els CAR-T per a tots els pacients que necessiten aquestes teràpies”, ha afirmat el cap del Servei d’Immunologia, el doctor Manel Juan. Es calcula que només un 6% dels pacients poden accedir a aquestes teràpies en els països més desenvolupats.

L’elevat cost que tenen aquests tractaments en dificulta accessibilitat i per això el Clínic també està innovant en el model, per fer els CAR-T més barats i accessibles. “Produir en l’àmbit acadèmic un CAR-T, que sigui eficaç, que tingui una xarxa de distribució i que estigui finançat pel sistema públic és únic al món. Estem sent un model per a altres països”, ha destacat el doctor Urbano.

Sílvia Rovira, una de les pacients tractades amb CAR-T, ha agraït a l’Ari, la seva família i tots els professionals implicats al llarg dels anys haver desenvolupat un tractament com el que la va rescatar del càncer de mal pronòstic que patia. “Heu fet un miracle social i sanitari que heu donat esperança de vida a persones com jo”, ha afirmat Rovira, que abans del CAR-T havia rebut diversos tractaments.

I ha afegit: “Sempre he pensat que com a mínim donaria un any de vida a l’Ari dels que he guanyat amb el tractament. L’Ariadna té tants anys com pacients. L’Ari avui té 502 anys i en tindrà molts més, serà eterna”.

La recerca també se centra ara a millorar la funcionalitat dels CAR-T un cop arriben al tumor i, a més de les dues teràpies aprovades fins ara, el Clínic ha posat en marxa un nou assaig clínic pioner al món amb un CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual, que va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes.

Properament també començarà un assaig amb el CAR-T HER2 per al tractament del càncer de mama -un tumor sòlid i no hematològic- i amb el CAR-T ARI-007 per tractar persones diagnosticades de leucèmia aguda limfoblàstica T.

El desenvolupament i producció de teràpies avançades és possible gràcies a la implicació d’un equip multidisciplinari format per prop de 200 professionals de l’IDIBAPS, de l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona. El programa de CAR-T compta amb l’impuls inicial del Projecte ARI i el suport de la Fundació La Caixa, a través d’una aliança per valor de 8,5 milions d’euros que promou la Unitat d’Investigació en Immunoteràpia CaixaResearch, i de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII). També hi han col·laborat associacions, empreses i particulars a través d’un gran nombre de donatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]