l'entrevista
EXPERTA EN NUTRICIÓ ENERGÈTICA I NATURAL
“Cada aliment té una vibració i un efecte”
Què és la cuina energètica?
És un estudi de l'energia dels aliments, però va una mica més enllà. Miro sempre la cuina: primer, natural, després sostenible, energètica i conscient. Natural perquè fem servir coses de la mare Terra, cosa que lliga amb la part de sostenibilitat. És molt important començar a menjar els aliments procedents del planeta Terra d'origen vegetal. Menjar carn no és sostenible en absolut. Perquè un 20% de les persones del planeta puguin menjar carn i pernil, n'hi ha un 80% que no poden menjar res. Per fer un quilo de carn necessitem 15.000 litres d'aigua, això és increïble. Tot ser humà té el dret a menjar.Tal com ja deia Hipòcrates, l'aliment és la medicina, i la medicina, l'aliment. Però la gent mira només el que l'interessa, si no, per què fa servir alcohol quan va a un botellón i no un suc de préssec? Doncs perquè en aquell moment volem una cosa que ens estimuli el sistema nerviós. Des del parvulari es podria començar a aprendre que cada element vibra, té una freqüència. Podem acceptar el valor de la fitoteràpia; una til·la, una menta, etc. Però no tenim ni idea de quin valor té una pastanaga, o un tros de carn, o un sucre. Cada element té una vibració i un efecte: ens pot relaxar, ens pot activar, ens pot donar més pesadesa, revitalitzar o depurar... Entendre la vibració de cada aliment, i després com cuinar-lo, això, juntament amb la vibració de la persona que tenim al davant, fa una alimentació conscient.
Quins aliments no són recomanables?
No prohibeixo res, però í que dic això és l'energia i, si hi ha consciència, hi ha llibertat per escollir. Hi ha tres grups, un d'aliments d'energia acumulativa, un d'energia que s'expandeix i un dels aliments moderats. En el primer cas, tensa, contrau i acumula molt pel que fa al greix, i calor dins el cos. Aliments que bloquegen alguns òrgans densos com ara el fetge, el cor i els pulmons són els greixos saturats. Els ous, els embotits, les carns blanques i vermelles i els formatges secs. També la sal, que escalfa molt –recordem que es posa sal al carrer quan neva–. Està molt bé una miqueta de sal quan cuinem, però no de manera excessiva i sense que sigui crua, que és molt nociva i bloquejarà els ronyons i provocarà retenció de líquids els snacks, com ara les patates fregides i els fornejats de farina. El segon grup és el dels que creen energia que s'expandeix i estimula extremadament el sistema nerviós. És el que fa tothom a la tarda quan es pren un cafè. És una energia que desmineralitza, que refreda, que inflama i infla. Hi ha l'alcohol i els vinagres; els làctics tous, les algues de llac, els sucres refinats, la mel d'abelles, la pastisseria, la xocolata, els gelats; també les fruites tropicals i les patates, tomàquets, pebrots vermells i albergínies. Són aliments d'acció ràpida que provoquen un pH àcid a la sang i que fan que el cos hagi de buscar minerals on sigui per equilibrar-se: dels ossos, de les dents, del sistema nerviós, etc. I al mig hi ha el grup dels aliments moderats per a ús diari, que són els que recomano: cereals integrals de grana entera, llegums, peix, alguna proteïna vegetal com el tofu, varietat de verdures de terra i del mar, fruits secs i fruites locals i estacionals, i algunes herbes aromàtiques.
Quin seria l'esmorzar ideal?
El propòsit de l'esmorzar és obtenir concentració i energia vital. Si mengem coses refinades no tenim aquesta energia. Jo prendria un cereal integral de gra enter com ara l'arròs, l'avena i la civada, i el cuinaria amb canyella i quatre panses, com un arròs amb llet. No pas musli, que és un cereal ja processat. És molt bo i dóna energia. Es pot acompanyar amb una infusió i, depenent de si fa fred o calor, d'un tipus o d'un altre. La gent, si s'hi acostuma, veurà que els canvia la vida.
I abans d'anar a dormir?
Sempre dic que al matí hem de menjar com prínceps, al migdia com reis i a la nit com pidolaires. A la nit arribem tensos a casa, cansats, ens sentim dèbils, comencem a picar a la cuina, continuem a la cuina i ho rematem al sofà. És el moment del dia que el cos comença a tenir el metabolisme molt més lent i el procés de dormir consisteix a reparar el sistema nerviós. Si estem digerint tota la nit, l'endemà estarem més baixos d'energia. No hem de fer mai un sopar de proteïna animal, que dóna energia. A aquelles hores no cal. Una infusió amb una mel d'arròs, una crema de verdures, una mica de pasta amb verdures, una cosa senzilla.
La gent és cada cop més conscient sobre la importància de l'alimentació?
Enllaços relacionats
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 16-05-2011, Pàgina 19
- El Punt. Barcelona 16-05-2011, Pàgina 19
- El Punt. Camp de Tarragona 16-05-2011, Pàgina 17
- El Punt. Comarques Gironines 16-05-2011, Pàgina 25
- El Punt. Penedès 16-05-2011, Pàgina 19
- El Punt. Maresme 16-05-2011, Pàgina 19
- El Punt. Vallès Occidental 16-05-2011, Pàgina 19