TERRASSA
El CST ha de retallar 13 milions tot i l'oposició de l'Ajuntament
COMPARACIÓ
El Catsalut proposa una reducció del pressupost d'un 13,5%, un dels percentatges més alts dels centres de Catalunya
L'Ajuntament manté que aquestes mesures afectaran la qualitat assistencial i els llocs de feina
El consell de govern del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) va aprovar ahir el pressupost pel 2011, tot i l'oposició de l'equip de govern municipal. Els comptes de l'hospital inclouen unes retallades que se situen entorn del 13,5%, un percentatge que suposaria una reducció d'uns 13 milions, segons algunes fonts properes al consorci. Aquestes xifres situen l'hospital de Terrassa com un dels centres de Catalunya més afectats per les retallades imposades pel Servei Català de Salut, Catsalut.
El CST està integrat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Terrassa i la Fundació Privada Sant Llàtzer. En la reunió, que es va fer ahir a la tarda a Sant Cugat del Vallès, hi van participar els sis representants de la Generalitat, dos de l'Ajuntament –un era l'alcalde Pere Navarro, que ocupa la vicepresidència– i dos de la Fundació Privada Sant Llàtzer –un dels quals és el tinent d'alcalde Manel Pérez–. Tot i que estava previst que hi assistís, finalment el tinent d'alcalde Isaac Albert, que és vocal, es va absentar.
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va votar en contra del document de bases d'execució pressupostàries del CST pel 2011, que incloïa mesures d'ajust. Navarro va recordar que ahir havia repetit el mateix argument que havia exposat al conseller de Salut, Boi Ruiz. “Continuarem implicats col·laborant amb el consorci, però creiem que les retallades són indiscriminades i que afectaran la qualitat del servei i la garantia dels llocs de treball”, va dir Navarro quan va sortir de la reunió. Per aquesta raó, l'alcalde va fer una sèrie de propostes per evitar que hi hagi acomiadaments. En aquest sentit, va recordar que aquesta situació és conseqüència del resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya, en què va guanyar CiU. “Aquest govern actua amb la majoria que té, i està tirant endavant les seves polítiques, que difereixen completament de les nostres”, va explicar. El tinent d'alcalde Manel Pérez també va votar en contra de l'ajust proposat. Isaac Albert, tot i que no hi era present, també va transmetre la seva oposició.
La direcció del CST es reunirà avui amb els representants sindicals per informar-los de les mesures que es prendran per fer front a aquestes retallades. Els treballadors ja es van manifestar ahir a la tarda davant la seu del Catsalut, on ahir va tenir lloc la reunió.
Els facultatius ja han iniciat una campanya de recollida de firmes per exigir al Catsalut que rectifiqui l'avantprojecte de pressupost, perquè “malmetrà de forma irreversible la qualitat assistencial”.
La direcció i els treballadors se senten agreujats pel Catsalut
La sensació que tenen tant la direcció de l'hospital com els sindicats, i també els integrants del consell de govern del CST, és que el Catsalut aplicarà amb més duresa les retallades en aquest centre de Terrassa que en qualsevol altre de Catalunya.
El marge de maniobra
Aquest greuge comparatiu encara és més rellevant tenint en compte que l'estructura del CST no té tant marge per aplicar aquestes mesures com d'altres hospitals que tenen unes estructures més inflades. Per tant, la direcció del centre terrassenc tindrà poca possibilitat de maniobra per reduir la despesa, sense tocar els sous dels treballadors.
La campanya electoral
Durant la campanya electoral, el PSC ja va advertir del que podien suposar les retallades en sanitat, i fins i tot ho va mostrar amb una trobada a l'hospital amb tots els alcaldes de la demarcació. ERC i ICV-EUiA també s'hi van pronunciar en contra.
Torrebonica
Amb aquesta situació econòmica, la compra de la finca de Torrebonica per 7,2 milions per al nou projecte universitari queda en suspens.