Salut

terrassa

Més de 4.000 persones protesten a Terrassa contra les retallades sanitàries

Coincideixen a la plaça del Doré l'organitzada a la cocapital i la provinent de Viladecavalls contra el tancament temporal del CAP Ernest Lluch

Més de 4.000 persones van manifestar ahir pels carrers de Terrassa i Viladecavalls la seva “indignació” per les retallades sanitàries que està aplicant el Departament de Salut a la comarca. El govern ha anunciat que reduirà els horaris d'obertura d'alguns ambulatoris temporalment i ha reduït el volum de contractació amb els proveïdors, fet que podria acabar obligant els centres sanitaris a aplicar expedients de regulació d'ocupació (ERO) a l'hospital Mútua de Terrassa, que afectaria 884 professionals, i al Consorci Sanitari de Terrassa (CST).

La manifestació, la més multitudinària que s'ha fet a la comarca contra les retallades, va tenir dos punts d'inici. D'una banda, al voltant d'un miler de persones, amb l'alcalde Carles Rodríguez (ICV-EUiA) al capdavant, van sortir des del CAP Ernest Lluch de Can Trias de Viladecavalls –tancarà els mesos d'agost i setembre– en direcció a la població veïna de Terrassa en una marxa lenta. En paral·lel, a les vuit del vespre va sortir una altra manifestació des del davant de la Mútua de Terrassa que va recórrer els carrers del centre amb crits de “Mas dimissió”; va passar per la plaça Vella, va fer aturada davant de l'ajuntament, on es va llegir un manifest contra les retallades, i va acabar baixant per la rambla d'Ègara fins a enllaçar amb l'altra capçalera de la manifestació que venia de Viladecavalls a la plaça del Doré.

La protesta es va produir un dia després que la direcció de Mútua oferís al comitè la possibilitat de disminuir la intensitat de l'ERO, acceptant no acomiadar 146 treballadors de rehabilitació, endocrinologia i reumatologia a canvi de la reducció d'un 25% de la seva jornada i, fins i tot, que es retiri l'expedient si els treballadors accepten renunciar a la clàusula per equiparar el seu sou als de la xarxa pública (XHUP), la reducció del 50% de la direcció per objectius (DPO) –una retribució en funció del compliment d'uns objectius– i la reducció del 3,5% dels sous, entre altres mesures. El comitè va informar ahir els treballadors de les propostes i veu difícil acceptar la segona, ja que l'any passat ja van aprovar rebaixar-se un 4% el sou per evitar un ERO, mentre que valoren com a “millora substancial” la primera, però no volen que l'ERO temporal afecti més de 180 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.