Lloret alça la veu contra el tancament de les urgències
Un miler ·
Davant del centre d'atenció primària de la població selvatana, que a partir d'ahir ja va quedar sense urgències nocturnes, s'hi van concentrar prop d'un miler de persones
A Breda, uns quants dels que fa 37 dies que dormen al CAP es van traslladar davant de l'ajuntament per plantar-s'hi amb quatre tendes de campanya
Prop d'un miler de persones es van concentrar ahir a les portes del centre d'atenció primària de Lloret en protesta pel tancament de les urgències. La persiana del CAP es va abaixar a les nou del vespre entre aplaudiments i xiulets de la multitud de veïns que es van aplegar a la placeta que hi ha davant del centre d'assistència (a l'avinguda del Puig de Castellet). Abans, la portaveu de la plataforma contra les retallades, Montse Fabrellas, va llegir un manifest en què es destacava les cues que provocaran a l'hospital comarcal el tancament de les urgències dels ambulatoris de Tossa, Lloret i Blanes. En el manifest també s'alerta que els especialistes no seran a l'hospital per atendre les urgències “sinó que seran a casa” i si hi ha una emergència es desplaçaran fins a l'hospital. També es va fer referència al fet que tots els parts de la Selva marítima es faran a l'hospital de Calella: “És viable assumir tots aquests parts a Calella?”, es llegia en el manifest.
Després de la lectura del text, els responsables de la plataforma van deixar parlar a tothom qui ho volia fer, i l'ambient es va anar escalfant. Enmig de breus parlaments emotius relatant situacions personals, es van començar a sentir crits reclamant la presència de l'alcalde i dels polítics del consistori en general. De fet, la majoria hi eren, però els membres de la plataforma insistien a preguntar des de la tribuna on eren, recordant que en l'últim ple es va aprovar una moció que donava suport a la lluita contra el tancament del CAP. L'alcalde ja va anunciar fa dies que no hi podria ser, i demà té previst reunir-se amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, però o la plataforma i els manifestants en general ho desconeixien, o tan els feia, o ja ho donen per perdut. El to general de la protesta era d'indignació i d'impotència. Amb aquest panorama no és estrany que cap dels polítics que van assistir a la manifestació agafés el micròfon. Com deia un regidor, haurien rebut tan si parlaven –per oportunisme– com si no –per una pretesa covardia.
El 15-M, encara vigent
La majoria de les pancartes que portaven els manifestants remarcaven la despesa militar en contraposició amb les retallades en salut i ensenyament. Tampoc no va faltar un funeral d'un grup teatral escenificant la mort de la Seguretat Social. A les nou del vespre, abans que el personal del CAP sortís de les dependències, es van viure moments de tensió quan uns membres de la plataforma es van asseure davant de les portes impedint el pas. Alguns manifestants eren partidaris d'entrar a l'ambulatori –suposadament per ocupar-lo, com ha passat a molts CAP de la Selva interior–, però altres membres de la mateixa plataforma s'hi oposaven, fet que va generar algun enfrontament verbal. Finalment, però, la protesta es va dissoldre enmig de xiulades i aplaudiments.
Tot i que el 15-M feia dos dies que havia passat, a Lloret de Mar el moviment contra les retallades va assumir clarament els principis dels indignats (amb comparacions entre soldats de l'Afganistan i el cost de salvar una vida a l'ambulatori). La quantitat de gent que es va mobilitzar va sorprendre fins i tot els convocants.
Acampada davant de l'ajuntament de Breda
A Breda, l'acampada anunciada davant de l'ajuntament va consistir en quatre tendes de campanya del mateix col·lectiu que des de fa trenta-set dies dorm al CAP. La mobilització va estar organitzada per l'associació Units pel CAP, que juntament amb Dones per Breda, capitalitzen les accions que es fan a la població de la Selva. La concentració es va produir pel fet que en el ple era un dels temes que eren objecte de debat. De fet, hi eren tots, en el ple: els qui opten per accions directes contra els tancaments, i també les Dones de Breda, que sempre han apostat per les vies de la negociació amb els polítics. Quedava per definir la posició de l'Ajuntament i de l'equip de govern de CiU, que encapçala Jordi Iglesias. Més moderats, els regidors van consensuar un acord que estableix fer un seguiment exhaustiu de les necessitats sanitàries de la població del Montseny, per fonamentar les protestes amb fets concrets sobre el perjudici que els ocasiona haver de recórrer llargues distàncies per ser atesos.