saLUT
Cinc municipis de la Selva recorren contra el tancament de les farmàcies d'urgència
Breda, Hostalric, Massanes, Sant Feliu de Buixalleu i Riells i Viabrea fan un recurs d'altura pel tancament d'un servei que afecta a 15.000 usuaris
La batalla per preservar els serveis sanitaris a la comarca de l'interior de la Selva ha encetat un nou capítol amb el recurs d'altura que han presentat els alcaldes dels ajuntaments de Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, contra la decisió de l 'acord del Col·legi de Farmacèutics de Girona del 27 d'octubre passat, que deixa els cinc municipis sense servei d'atenció d'urgències durant la nit a partir del proper dia 1 de desembre. El col·legi estableix que el servei de dispensar medicaments, fora de l'horari de nou del matí a les deu del vespre, es faci des de Sant Celoni o Santa Coloma de Farners. Això representa deixar sense farmàcia de proximitat les 24 hores de dia més de 15.000 persones.
El recurs d'altura presentat i signat pels alcaldes dels cinc municipis, Jordi Iglesias (Breda); Josep Antoni Frias (Hostalric); Josep Maria Clopés (Massanes); Josep Manel Tarrida (Riells i Viabrea), i Josep Roquet (Sant Feliu de Buixalleu), consideren que hi ha diversos defectes de forma que invaliden l'acord del Col·legi de Farmacèutics. Un dels punts d'incompliment, segons els recurrents, és que en el mateix acord de l'octubre hi constava donar la màxima difusió a la mesura de reestructuració dels horaris i comunicar-ho als ajuntaments afectats. A hores d'ara, cap dels cinc ajuntaments ha rebut cap notificació ni comunicat d'aplicació de la mesura, quant només falten quatre dies perquè es faci efectiva.
A banda, esmenten la contradicció que suposa que per una part la Generalitat s'assegura un servei permanent d'urgències les 24 hores del dia, i els 365 dies de l'any, malgrat el tancament en caps de setmana i nits dels centres d'atenció primària de Breda i Hostalric, consideren que no té sentit que se suprimeixin el serveis de dispensa de medicaments, en les mateixes hores que sí que es garanteix el servei sanitari. Els cinc alcaldes consideren que el dret a la salut no pot ser qüestionat pel suposat prejudici econòmic que generi als farmacèutics de la zona. Per tot això, demanen al conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que invalidi de manera cautelar l'acord de la junta de govern del Col·legi de Farmacèutics, fins que no s'hagi pres una resolució definitiva, ja que no s'ha comunicat als ajuntaments en el termini legal amb què estaven obligats a fer-ho.