Salut

Treballar malgrat l'esclerosi múltiple

Al centre especial de treball de la Fundació Esclerosi Múltiple hi treballen 80 persones

S'hi ofereixen serveis a les empreses i es respecten les necessitats dels empleats sense deixar de ser competitius

“Dona, mare i ambesclerosi múltiple... L'empresa va prescindir
de mi”, denuncia Natàlia

El diagnòstic d'esclerosi múltiple la va sorprendre amb 31 anys. “El món em va caure a sobre”, confessa Natàlia Domènech. Han passat tretze anys i en aquest temps hi ha hagut de tot: coses bones i no tan bones. Natàlia havia treballat sempre de comercial. Tot el dia amunt i avall amb clients. “Vaig continuar treballant i vaig amagar la malaltia a l'empresa”, confessa. Però fa sis anys la situació es va fer evident amb el naixement de la seva filla. Una cosa bona que va venir acompanyada d'una altra de dolenta: un brot molt agressiu que li va deixar una cama paralitzada durant sis mesos. “L'empresa va prescindir de mi. Dona, mare i, a sobre, malalta... ja no els interessava”, explica.

Durant dos anys va buscar una feina compatible amb la fatiga que pateix i amb la maternitat. Missió impossible. Fins que va contactar amb la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) i va aspirar a una feina al centre especial de treball (CET) que l'entitat gestiona a Barcelona. Natàlia treballa sis hores al dia fent telemàrqueting, un dels serveis de suport que el CET ofereix a empreses. Les treballadores (el 70% són dones) són persones que, o bé no poden estar en una empresa a causa de l'evolució de la malaltia, o bé ja no estan en condicions de continuar fent la feina que feien i s'han de reciclar en altres tipus de tasques per tornar al mercat laboral. Segons la directora del CET, Marta Alsina, encara hi ha un tercer grup, que va en augment, i és el de malalts joves, que, a causa de la crisi, ni tan sols havien arribat a tenir una primera feina.

Al CET hi treballen 80 persones. “Adaptem les jornades i les condicions de treball a la situació de cadascú, però som una empresa competitiva i viable”, aclareix la directora executiva de la FEM, Rosa Masriera. El diagnòstic d'esclerosi múltiple arriba en plena etapa productiva, entre els 20 i els 40 anys, i la meitat dels afectats ha deixat de treballar deu anys després. “Tenir una feina garanteix un salari i ajuda a integrar-se socialment. A més, és l'única via per tenir una pensió en el futur”, insisteix Masriera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.