Salut

Clam per revertir les retallades

La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública exigeix la reobertura dels llits tancats a l'hospital de Mataró

Convoca una gran manifestació en contra del desmantellament del Sant Jaume

La coordinadora confia que el nou conseller sigui més receptiu

Gairebé sis mesos després d'haver tancat tota una unitat a l'hospital de Mataró per encabir-hi l'activitat sociosanitària del Sant Jaume i Santa Magdalena, la situació es troba encara estancada en el mateix punt. Amb una moratòria vigent, la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme no es dóna per vençuda i ahir va exigir al Departament de Salut que reverteixi les retallades que ha portat a terme en el territori i torni a reobrir els 40 llits de l'hospital que actualment estan en desús. Tot i que part de l'espai s'ha hagut d'utilitzar intermitentment per donar resposta a l'alta demanda d'ingressos provinents principalment d'urgències, la direcció del centre continua defensant que la unitat és prescindible i que està preparada per rebre els pacients del sociosanitari. La visió de la coordinadora és diametralment diferent i denuncien que és molt necessari disposar d'aquests llits tal com es van concebre inicialment, com a hospital de dia pluripatològic. Mantenir-la tancada no fa res més, segons l'entitat, que perjudicar l'atenció sanitària i la qualitat assistencial, i traslladar-hi els malalts de perfil sociosanitari, tal com està previst, “hipoteca” qualsevol demanda que requereixin les instal·lacions pel que fa a hospital d'aguts.

Pep Sivilla, membre de l'entitat, confia que el nou conseller, Antoni Comín, sigui més receptiu a les reivindicacions i deixi de banda “la gestió nefasta” que va protagonitzar el seu antecessor, Boi Ruiz. “El que ens explica sona bé però esperem que les bones intencions es concretin en fets”, va afegir-hi Sivilla, que admet que la coordinadora té pendent reunir-se aviat amb el conseller. Aparcat l'estudi de recursos sociosanitaris per a la comarca que a la pràctica representava “desmantellar” l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró i cedir a mans privades una bona part dels serveis, la plataforma va aprofitar per reclamar un nou pla director que determini les necessitats reals dels recursos sanitaris al Maresme a curt i a llarg termini i en un escenari, com a mínim, de deu o dotze anys vista. Un document, a més, que planifiqui les accions a portar a terme, que disposi d'un pressupost de finançament adequat i un estudi acurat de la plantilla que faria falta i, sobretot, que tingui una comissió d'elaboració i seguiment en tot el procés integrada per tots els agents implicats.

El que també rebutgen de ple és la intenció tant del Departament de Salut com del Consorci Sanitari del Maresme de donar més pes a l'hospitalització a domicili com a alternativa a l'ingrés. Segons Manel Molina, membre també de la coordinadora sanitària, l'actuació es vol engegar “en una situació social d'emergència i sense cap mena de suport”, ja que les famílies majoritàriament no poden assumir les cures dels seus familiars més grans i vulnerables amb totes les garanties, en vista de les circumstàncies actuals. “Voler-ho fer ara mateix i sense recursos és una autèntica quimera”, manté.

Protesta massiva

Confiats que es farà marxa enrere i que l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró “no es tocarà”, la coordinadora en prepara “una de grossa” en defensa del sociosanitari mataroní. “Els treballadors i els usuaris ens sentim enganyats i menystinguts per l'administració i és per això que ens sentim indignats i obligats, un cop més, a reaccionar per tal de defensar el nostre patrimoni col·lectiu”, insisteixen a dir. Coincidint que l'assemblea nacional de la plataforma Marea Blanca es farà a la capital del Maresme, es prepara una gran manifestació al nus viari de la plaça França. Una protesta en què s'espera arribar al miler de participants, la qual cosa podria col·lapsar l'autopista C-32, i que ha de ser el punt culminant d'un seguit d'actes per reactivar el moviment veïnal i conscienciar la ciutadania de la necessitat de defensar la sanitat pública i d'afegir-se al clam.

LES FRASES

El que ens explica el nou conseller sona bé, però esperem que les intencions es concretin en fets
Pep Sivilla
Coordinadora en defensa de la sanitat pública de mataró

LA DATA

Ocupar els 40 llits amb el sociosanitari hipoteca qualsevol demanda assistencial de l'hospital d'aguts
Manel Molina
Coordinadora en defensa de la sanitat pública de mataró
12.03.16
És el dia
previst per fer una gran manifestació a Mataró per aturar el desmantellament del Sant Jaume.
42
llits
són els que es preveu tancar i traslladar de l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.
40
llits
són els que es van tancar de la unitat 6 de l'hospital de Mataró per encabir-hi el sociosanitari.

Tordera vol urgències de nit al CAP

Una moció conjunta presentada en el darrer ple pel govern de CiU i Som Tordera Entesa i pel PSC i el PP per reclamar el retorn del servei d'urgències al CAP del municipi va obtenir el suport d'ERC-Gent de Tordera i es va acabar aprovant per unanimitat. El text recull la necessitat de recuperar aquesta ampliació d'horari per donar una resposta satisfactòria a la demanda sanitària del municipi i atenent que el poble té més habitants que quan es va anular el servei, l'any 2011, segons va assenyalar el regidor del PP, Xavier Martín. Des de llavors, qualsevol urgència sanitària nocturna s'atén trucant al telèfon del 061 des d'on els professionals decideixen, en funció de la gravetat dels fets, si cal enviar un metge o infermera al domicili del pacient o una ambulància. La regidora d'ERC-Gent de Tordera, Anna Serra, malgrat votar positivament la moció, va remarcar que abans de tornar a engegar el servei s'haurien de tenir en compte tots els indicadors socials per saber si l'obertura del CAP a les nits està justificada. El regidor de Som Tordera Entesa, Salvador Giralt, va recordar que la manca de servei nocturn al CAP de Tordera acaba afectant, en especial, els pacients “més febles i que tenen més dificultats per desplaçar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia