Salut

Un bosc de Caldes oferirà serveis de salut i serà un centre de recerca clínica

L'amo i l'ONG Acciónatura acorden la cessió de la roureda de Can Roig per a ús públic

Un guia acompanyarà els usuaris a passejar i “obrir els cinc sentits”

Un bosc de Caldes de Malavella oferirà serveis de salut i serà un centre de recerca clínica a partir de l'any que ve. Un acord de custòdia entre l'amo de la roureda de Can Roig i l'organització no governamental (ONG) Acciónatura permetrà que l'espai s'utilitzi per a ús públic i finalitats terapèutiques. La iniciativa forma part del projecte Sèlvans, que coordina l'enginyer forestal Jaume Hidalgo.

El propietari i l'ONG signaran un conveni abans de la inauguració de l'espai, el diumenge 5 de juny, que és el Dia Mundial del Medi Ambient. L'Ajuntament de Caldes i agents turístics del municipi donen suport a la iniciativa. A més, una empresa finançarà una part de les inversions i inclourà l'activitat en la seva oferta d'oci.

Soler cedirà la roureda, de 65 hectàrees, per un mínim de 25 anys. A canvi, es rehabilitarà un vell paller i la societat esmentada finançarà inversions per adequar l'espai. Al propietari el pagaran amb “serveis mediambientals. No es tallaran grans arbres perquè el bosc guanyi naturalitat. I això serà compensat”, explica Hidalgo. Un paratge boscós es convertirà en “itinerari saludable” a partir de l'any que ve. Del 5 de juny a finals d'any, s'hi faran “visites formatives”. I ara mateix una guia d'Acciónatura ja és a Irlanda per formar-se.

Entre 10 i 15 persones

L'itinerari inclourà caminades pel bosc –“l'exercici i el contacte amb l'entorn”, diu Hidalgo–, però la roureda inclourà un espai complementari. “Es tractarà de fer una estada de qualitat paisatgística, respirar profundament i contemplar la complexitat de l'entorn”. El guia acompanyarà grups d'entre deu i quinze persones, i l'estada durarà dues hores com a mínim.

El futur bosc terapèutic és a prop de la urbanització d'Aigües Bones. A Can Roig hi ha roures martinencs de més de 300 anys, suros de més de 250 i alzines i pins pinyers d'edats similars. Un bosc amb arbres centenaris és considerat saludable. En silvicultura un bosc madur és un bosc amb arbres que es podrien haver tallat i que fa dècades que no es tallen.

Un bosc madur és un bosc terapèutic perquè els arbres de més d'un segle alliberen essències que, en ser respirades, aporten beneficis psicològics i fisiològics. Una col·laboració d'Acciónatura amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona va detectar 35 boscos terapèutics, i el de Caldes serà el primer a entrar en servei.

El projecte Sèlvans va néixer el 2005 a la Diputació i es va implementar per primer cop al Parc Natural del Montseny. A la demarcació s'hi treballa des del 2007. Des del 2011 un conveni entre l'Institut del Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) i la Diputació hi va donar un impuls. A l'hora de materialitzar-lo, hi han intervingut des del 2013 Acciónatura i l'hospital Santa Caterina de Salt.

El regidor de Medi Ambient i Promoció Econòmica de Caldes, Sergi Mir (CDC), diu que el projecte té “connotacions positives” per al municipi. Explica que el consistori destinarà una part de la taxa turística anual –uns 4.000 euros– al projecte. En principi, l'Ajuntament vetllaria pel manteniment, la neteja i la difusió de la iniciativa.

LA FRASE

Es tractarà de fer una estada de qualitat paisatgística, respirar a fons i contemplar la l'entorn
Jaume Hidalgo
COORDINADOR DEL PROJECTE SÈLVANS, D'Acciónatura

LA DATA

05.06.16
Serà
la data de la inauguració de la roureda de Can Roig, que oferirà serveis de salut a partir del gener del 2017.

Banys de bosc contra l'ansietat o la hiperactivitat

El propietari de Can Roig i l'ONG Acciónatura han establert les bases d'una col·laboració en què es podrien afegir els hospitals Santa Caterina de Salt i Doctor Trueta de Girona. El coordinador de l'àrea de neurologia de la regió sanitària de Girona, el doctor Secundino López-Pousa, ha visitat recentment el bosc de Caldes. El metge gironí ha explicat que els banys de bosc de Caldes podrien ajudar a obrir àrees de recerca en camps com ara els trastorns de l'espectre autista i d'hiperactivitat. La voluntat d'Acciónatura és “impulsar una societat de recerca” amb responsables de Salut. Passejar pel bosc també és molt beneficiós per combatre l'ansietat o la fibromiàlgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia