Salut

Girona

Salut

L'activitat del SEM puja un 15% en 2 anys

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès un total de 54.283 urgències a la demarcació en cinc mesos, des de la implantació del nou model de transport sanitari

El personal d'infermeria reivindica el seu paper en l'atenció al malalt crític

A la demarcació, hi ha quatre unitats India en funcionament
Un 45% de les incidències
es resolen
via telèfon

Des que va entrar en funcionament el nou model de transport sanitari, ara fa cinc mesos, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 54.283 urgències a les comarques gironines, un 14,6% més que fa dos anys en aquest mateix període, en què se'n van atendre 47.336. L'increment de l'activitat s'explica, segons fonts del SEM, per un augment de la pressió assistencial. Del total d'incidències registrades en aquests cinc mesos, un 45% aproximadament es van resoldre via telèfon –amb una trucada al 112 o al 061–, i per atendre la resta d'urgències es van fer 38.481 intervencions amb els diversos recursos mòbils de què disposa el SEM (ambulàncies, helicòpters i vehicles d'atenció continuada).

En l'àmbit sanitari, els professionals amb més experiència sobre el terreny són el col·lectiu d'infermeria. En algunes unitats de suport vital avançat –equiparables als boxs d'urgències, però amb rodes–, la infermera o infermer és el màxim responsable del pacient fins que o bé arriba el metge o bé és traslladat a l'hospital. Són les unitats conegudes amb el nom d'India (per infermeria). “Som els primers
a veure el pacient i ens encarreguem de fer-ne una primera valoració i d'estabilitzar-lo”, explica Teia Camps, infermera amb anys d'experiència al SEM. “Els professionals d'infermeria tenim cura del malalt, no el curem. Adeqüem l'atenció a les seves necessitats”, afegeix l'infermer David Cortés. “Treballem en equip, de comú acord amb la resta de professionals, i d'una manera molt dinàmica. Estem sempre en contacte amb la central i, a mesura que rebem informació o que hi ha canvis en l'estat del pacient, actuem d'una manera o d'una altra. El nostre objectiu és vetllar per la salut i la seguretat del pacient”, explica el subdirector territorial del SEM a Girona, Albert Obiols.

A Catalunya, les primeres unitats India van entrar en funcionament l'any 1989 a Barcelona. A Girona, en va arribar una el 2006. I, en aquests moments, n'hi ha quatre, que tenen les bases a Llagostera, Arbúcies, Palamós i Campdevànol, respectivament. Segons les dades d'activitat d'aquests cinc primers mesos, han fet 1.338 intervencions, un 3,4% de les 38.481 registrades.

Fem una tasca molt vocacional. Tots venim del món hospitalari i tenim experiència amb malalts crítics
Albert Obiols
subdirector del sem en l'àmbit territorial
Els professionals d'infermeria tenim cura del malalt, però no el curem. Ens adeqüem a les seves necessitats
David Cortés
infermer del sem. treballa a la base de llagostera
Treballem en equip en benefici del pacient; vetllem per la seva salut i per la seva seguretat
Ferran Vila
infermer del sem. Treballa a la base d'arbúcies
Som els primers a veure el pacient. Fem una primera valoració del seu estat de salut i l'estabilitzem
Teia Camps
infermera del sem. Treballa amb l'helicòpter medicalitzat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia