Educació

Educació

Trencant esquemes

Alumnes de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona fan una estada amb artesans del Baix Empordà

Es vol potenciar la creació a través de la tradició

Un màster en procés creatiu que vol saltar els límits de la creació i deixar que aquesta s’obri camí més enllà de les tècniques i les solucions apreses. Aquesta és la proposta que Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, ha preparat per a deu alumnes, que des d’ahir i durant una setmana faran una immersió per endinsar-se en l’artesania i la tradició local del Baix Empordà.

El professor del màster Xavi Mora, des de la base d’operacions de l’Escola de Ceràmica de la Bisbal, afirma que l’objectiu és que aquests alumnes, que no són estudiants de grau sinó que formen part d’equips d’innovació d’empreses, “surtin del seu hàbitat habitual i coneguin les pràctiques, processos i materials artesanals i tradicionals d’una zona referent a casa nostra i que ha sabut innovar per mantenir-se i créixer”. L’objectiu és conèixer de primera mà un entorn més tradicional per buscar i pensar noves formes creatives d’innovar en altres entorns: “Volem que obrin la seva ment i s’alliberin de les tensions del dia a dia, per deixar de pensar racionalment, i que ho facin amb les mans per tenir de cara als projectes una posició molt més intuïtiva.” Per Mora la combinació perfecta és la tradició i la fusió amb els estudis i tècniques creatives, que fan que es replantegin a un altre nivell. “El que ens interessa és portar aquestes activitats fora de les aules. I és aquí, fora de les aules, de les ciutats, que connectem amb el passat; treballar des del present i plantejar-nos el futur.” Un bon exemple el van tenir ahir els deu alumnes: només d’arribar van anar al taller del ceramista Joan Raventós, on van treballar una rajola, aportant-li color i forma.

A més, al juliol i amb l’argument de parlar del futur, es duran a terme els Future Camp. Seran quatre camps d’estiu, d’una setmana cada un, vinculats al territori, materials i tècniques. Cada taller se centrarà en un tema molt concret, com ara el futur de l’arquitectura, el cos com a actiu de futur, la realitat virtual i el big data, sempre amb una vinculació al Baix Empordà. En el d’arquitectura, per exemple, el grup construirà una estructura amb drons i fibres vegetals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.