Educació

Promoció inaugural del grau mitjà de Terrissa a la Bisbal, amb cinc graduats

El cicle formatiu a l’INS La Bisbal completa la primera fornada des que es va engegar, al 2016

La demanda, tot i que discreta, està connectada amb artesans i tallers

Cinc alum­nes han com­ple­tat els dos pri­mers cur­sos del cicle for­ma­tiu de grau mitjà de Ter­rissa, la pri­mera for­nada d’uns estu­dis ini­ci­als de For­mació Pro­fes­si­o­nal (FP) que no s’impar­tei­xen enlloc més de Cata­lu­nya. Aquests dies, alguns d’ells aca­ben d’enlles­tir els pro­jec­tes finals, un cop aca­ba­des les clas­ses. I en l’horitzó con­ti­nua el grup que acaba de com­ple­tar pri­mer i l’any vinent també es gra­duarà.

La demanda, de moment, és dis­creta. La pri­mera pro­moció va arren­car amb vuit alum­nes, tot i tenir capa­ci­tat per entre 10 i 15. Alguns van tro­bar feina abans, però dels cinc que han aca­bat, dues de les alum­nes mos­tren les seves con­vic­ci­ons de pro­var sort. La Míriam Seguí, bis­ba­lenca de24 anys, no tanca la porta a col·labo­rar amb arte­sans, però aposta per bas­tir un negoci propi, per fer les peces que li agra­den. En David Pedre­gosa, de només 16, que ha aca­bat el pri­mer curs i li dona un cop de mà amb les cre­a­ci­ons, es vol­dria espe­ci­a­lit­zar en el món de les vai­xe­lles, una de les dis­ci­pli­nes amb més sor­tida.

Als tallers, de moment pro­vi­si­o­nals en espera que el pròxim curs el grau dis­posi dels espais defi­ni­tius, l’Eva Ramírez, pala­fru­ge­llenca de 18 anys, és una altra de les pio­ne­res que han com­ple­tat el grau. Ha gua­nyat un con­curs públic per fer demos­tra­ci­ons de torn ter­ris­ser al llarg de l’estiu en diver­ses pobla­ci­ons de l’Empor­da­net.

Les res­pon­sa­bles del cicle, Ivet Bazaco i Anna Ballesté, recor­den que l’aspi­ració és impar­tir també un cicle de grau supe­rior, que per­metés donar con­tinuïtat als estu­dis. De moment no tenen notícies del depar­ta­ment, però es con­ti­nua apos­tant per la prova pilot i Seguí des­ta­cava que és par­tidària d’apro­fun­dir en els conei­xe­ments sobre el ter­reny: “Anar a Bar­ce­lona no supo­sa­ria un pro­blema, però tam­poc no sé si apren­dria més que no pas aquí, fora de les aules.”

La preins­cripció per al pròxim curs no es tan­carà fins a ini­cis de tar­dor i les res­pon­sa­bles del grau con­ti­nuen tre­ba­llant en inno­va­ci­ons en la càrrega lec­tiva de teo­ria i pràctica, com ara l’apro­xi­mació a tècni­ques d’impressió en 3D apli­ca­des a l’argila. No és una tec­no­lo­gia que encara es faci ser­vir a la zona, però les res­pon­sa­bles des­ta­quen que és una opció de futur perquè els matei­xos arte­sans evo­lu­ci­o­nin.

LA XIFRA

1.000
hores
lectives comprèn el cicle formatiu de Terrissa a la Bisbal, entre teoria, pràctica, formació en empreses i el projecte final.

En contacte continu amb els tallers artesans

El cicle formatiu no és l’únic que arriba al final per primer cop enguany a l’institut bisbalenc, que també ha tancat la primera promoció del nou grau d’integració social. Però sí el més noticiable, ja que vol proveir els artesans del talent amb nous creadors. Els estudis s’han mirat de concebre al voltant dels suggeriments i demandes expressades pels terrissaires i ceramistes, que han ofert les instal·lacions per a les pràctiques i fins i tot els forns per coure peces grans. Ara, alguns obren les portes als graduats perquè hi exposin peces a la venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.