José Montilla inaugura a Sant Joan Despí l'hospital de referència del Baix Llobregat
Moisès Broggi, que dóna nom a l'equipament, va ser ovacionat
«La història d'aquest hospital és extraordinària. Les utopies de la gent no sempre cauen en un pou», va indicar la consellera de Salut, Marina Geli, que va destacar el fet que l'equipament posa fi a una necessitat perenne de la comarca. «Des del 1979 que els municipis més propers, tant els ajuntaments com la societat civil, l'estaven reivindicant», va afegir José Montilla, que també va recordar el seu passat al barri pròxim de les Planes, per palesar la sensació que té de transformació: «Les ciutats de l'entorn de Barcelona fa molts anys que van deixar de ser les crosses de la gran ciutat.»
Per la seva banda, l'alcalde de Sant Joan Despí i president del Consell Metropolità, Antoni Poveda, va aprofitar l'acte d'inauguració per recalcar que l'hospital Moisès Broggi «ja formava part del mapa sanitari de Josep Tarradellas», moment en què «ja es van cedir els terrenys»; i també que «no va ser fins a l'any 2005, sota la presidència de Pasqual Maragall, que es va posar la primera pedra». En el seu discurs, seguit en un auditori ple de gom a gom i farcit d'autoritats, també va llegir un fragment de l'estudi topogràfic sanitari de Carles Ibáñez, encarregat pel mateix Broggi el 1976, on ja s'insinuava la conveniència de la construcció d'un equipament sanitari d'aquest tipus en l'encreuament de Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern i Sant Joan. Fins ara, les 300.000 persones d'aquesta zona d'influència havien de rebre el tractament hospitalari a Barcelona, amb les dificultats de mobilitat que això suposava, sobretot pel que fa al transport públic.
El destí va fer que tant els doctors Ibáñez i Broggi, aquest últim amb 102 anys, poguessin assistir a l'acte, iniciat precisament amb la visita a una exposició sobre l'encàrrec històric. Broggi, que va ser ovacionat per tots els assistents, va afirmar que «és un honor donar el nom a un hospital que és el símbol de la lluita de l'home contra el dolor», cosa que Montilla va matisar: «No honorem el doctor Broggi; és ell que ens honora amb la seva qualitat humana, el seu mestratge, i el seu compromís amb el país.»
Una jornada festiva i reivindicativa
Entre els assistents, també hi havia els alcaldes dels municipis beneficiats, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la ministra de Defensa, Carme Chacón. Aquests dos últims, en qualitat de veïns de Sant Feliu de Llobregat i d'Esplugues, respectivament. Tots ells van tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà el funcionament de l'hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, que ha costat 113 milions d'euros i, tal com va indicar Antoni Poveda, ja ha rebut 3.000 visites des de l'1 de febrer. Més tard, també van poder visitar l'engranatge festiu paral·lel habilitat en l'esplanada adjacent –que avui tindrà continuïtat juntament amb la jornada de portes obertes–, que comptava amb pallassos, una xocolatada, tallers de futbol, rugbi, hoquei i beisbol –gentilesa de l'Espanyol i del Barça– i l'actuació d'un grup de batucades. Pel camí, però, també es van trobar amb la manifestació d'un grup de treballadors de l'Hospital General de l'Hospitalet –de la mateixa empresa que el Broggi–, que reclamaven una retribució més justa de les hores extres.