Educació

Més d’un milió i mig d’alumnes s’acomiaden de les aules

L’absència de conseller pel 155, les acusacions d’adoctrinament i les sentències contra la LOMCE han marcat el curs 2017-2018

El més de mig milió d’alumnes que el 12 de setembre van començar el curs acaben aquest divendres les classes. Tenen per davant 79 dies de vacances per descansar d’un curs marcat principalment per la manca de conseller des del novembre i fins aquest mes de juny, en què Josep Bargalló ha agafat el relleu a la consellera destituïda pel 155, Clara Ponsatí. La intervenció del Govern, que ha deixat projectes aturats, ha caracteritzat el curs 2017-2018 per qüestions com l’amenaça del govern espanyol de modificar a través de la preinscripció escolar la immersió lingüística del sistema i les acusacions d’adoctrinament a professors principalment de la Seu d’Urgell i Sant Andreu de la Barca arran de l’1-O

8 professors de la Seu d’Urgell i 9 de Sant Andreu de la Barca van ser denunciats dies després de la celebració del referèndum per suposadament haver fet comentaris discriminatoris als alumnes fills de Guàrdies Civils. Les denúncies per part d’aquestes famílies acusant els docents de delictes d’odi han acabat arxivades per l’Audiència de Lleida, en el cas dels 8 professors de la Seu, tot i que la Fiscalia ja ha recorregut la decisió al TSJC, i en 5 dels nous casos oberts a Sant Andreu de la Barca. 4 professors més continuen sent investigats.

Arran d’aquests casos, la comunitat educativa ha fet front comú en defensa de l’escola catalana i ha sortit el carrer en diverses ocasions per demanar aturar la repressió dels mestres i professors. La darrera ocasió ha estat aquest mes de juny, el dia 10, en una marxa de sindicats, professionals i famílies que demanaven ’’educar en llibertat’’. Aquest front comú també s’ha traduït en l’impuls d’una moció aprovada en diversos ajuntaments i que també es votarà al Parlament amb el suport de la majoria de forces polítiques.

Els 6.000 euros de la LOMCE, inconstitucionals

Durant aquest curs, la llei Wert també ha patit un revés judicial. El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional el decret que preveia ajudes de 6.000 euros per a les famílies que escolaritzessin els fills en centres privats si l’escola pública no els garantia el castellà com a llengua vehicular. La sentència també ha avalat el recurs de la Generalitat pel que fa a la figura de l’alta inspecció però ha donat la raó al govern espanyol en l’àmbit de les revàlides i li reconeix la competència de dissenyar-les.

Manca de professors i oposicions

El curs 2018-2019 també ha estat marcat per la constatació que la borsa d’interins no ha pogut assumir totes les substitucions que s’han anat produint al llarg del curs, sobretot durant l’epidèmia de la grip i com a mesura excepcional, el Departament ha contractat professorat fora de la borsa i sense el màster principalment a les especialitats de català, castellà i matemàtiques. Aquesta excepcionalitat s’ha estès per al curs vinent, ja que Ensenyament ha obert la borsa d’interins a aquests professors sempre i quan es comprometin a obtenir la titulació abans de l’inici del curs 2021-2022.

A més, també han obert la possibilitat que mestres de Primària, prèvia habilitació, puguin optar a 222 places del primer cicle d’ESO. És una mesura que el sindicat de professors de Secundària (ASPEC-SPS) ha recorregut perquè la considera una mesura il·legal.

Més de 18.000 docents més s’han presentat aquest mes d’abril a les oposicions del departament d’Ensenyament per optar a alguna de les 2.000 places disponibles majoritàriament a Secundària. Les proves tampoc han estat exemptes de polèmica ja que diversos professors han presentat recursos d’alçada per denunciar irregularitats en tot el procés.

Bargalló torna al capdavant del Departament

No ha estat fins aquest mes de juny que els membres del Govern han pogut prendre possessió del càrrec i per tant, el conseller nomenat a Ensenyament, Josep Bargalló, va començar a treballar al departament el primer cap de setmana de juny. El seu primer acte públic va ser precisament un acte per als docents de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca on el nou conseller va mostrar el seu suport als professors assenyalats. En aquests 22 dies de treball, Bargalló ha hagut de donar resposta a les demandes de les famílies de diverses ciutats, com Badalona o Barcelona, que s’han trobat sense plaça a les escoles públiques del barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.