Desenvolupen una tècnica per replantar gorgònies al mar
Pescadors i científics s’uneixen per tornar al fons marí les capturades amb les xarxes de pesca
Científics i pescadors estan replantant gorgònies al mar, atrapades a les xarxes de pescadors al cap de Creus, amb una tècnica desenvolupada en el marc del projecte ResCap (conservació i recuperació de poblacions de gorgònies de profunditat mitjançant restauració ecològica i mitigació dels impactes de la pesca), liderat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i finançat pel programa Pleamar de la Fundació Biodiversitat.
Les gorgònies són espècies marines de les anomenades estructurals; és a dir, són organismes de creixement molt lent i la seva presència al mar és important per al manteniment de la biodiversitat marina.
El projecte, dirigit per Andrea Gori, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC), està desenvolupant formes innovadores de recuperació de les gorgònies capturades de manera accidental, en coordinació amb els col·lectius de pesca artesanal de les confraries del Port de la Selva i Cadaqués, i amb la col·laboració del Parc Natural del Cap de Creus.
S’han creat dues instal·lacions de recuperació, una al Port de la Selva i una altra a Cadaqués, per mantenir, recuperar i preparar les gorgònies per a la seva replantació. Per això fan servir una tècnica que emula la manera en què els pescadors del canal de Menorca tornen les gorgònies a la mar (que hi creixen sobre fons de còdols). És una tècnica que permet replantar les gorgònies de manera senzilla cobrint grans àrees, a profunditats inassolibles per al busseig.