Apocalipsi a rodalies

Els viatgers aguanten impotents i indignats el tall de totes les línies de tren cap al nord, amb queixes per la desatenció informativa

«No se sap res, no et diuen si pas­sa­ran trens, és una abso­luta desa­tenció i en cap moment han aixe­cat les bar­re­res de les màqui­nes vali­da­do­res.» Ho expli­cava en Car­les, car­re­gat d'impotència, un viat­ger que era a l'estació de Sants. En par­lar-hi, a tres quarts de vuit del ves­pre, feia gai­rebé tres hores que espe­rava el tren per tor­nar a Saba­dell. I no sabia quan el podria aga­far, ni tan sols si el podria aga­far. A aque­lla hora, l'estació de Sants ja no estava tan atapeïda de gent: molts viat­gers bus­ca­ven cone­guts per que­dar-se a dor­mir a Bar­ce­lona.

La mateixa escena es repe­tia a les esta­ci­ons de Plaça Cata­lu­nya i Pas­seig de Gràcia. Plaça Cata­lu­nya era la imatge del caos més abso­lut. A les taqui­lles de venda i d'infor­mació tot­hom havia deser­tat, no hi havia ni una sola per­sona infor­mant els viat­gers. Això sí, les bar­re­res esta­ven aixe­ca­des, però els usu­a­ris deam­bu­la­ven d'una banda a l'altra sense saber què fer, o s'acu­mu­la­ven a les anda­nes, amb l'espe­rança que passés algun tren. L'única infor­mació era per mega­fo­nia –i només esmen­tava el tall de línies pel «tem­po­ral de neu»– o pels panells electrònics. En els panells, a les sis de la tarda –l'hora en què s'anun­ci­ava la sus­pensió del ser­vei– encara hi figu­ra­ven trens de les qua­tre de la tarda. Quan per la mega­fo­nia de Plaça Cata­lu­nya es deia que cap de les línies del nord no ana­ven, a un quart de set de la tarda, a Plaça Cata­lu­nya apa­rei­xia un tren en direcció a Bla­nes, que va que­dar atapeït en un no res. El tren havia de pas­sar a les qua­tre de la tarda i, més de dues hores més tard, feia tot l'efecte de ser un com­boi d'eva­cu­ació. Una situ­ació simi­lar la va viure un tren en direcció cap a Vic, que va sor­tir a les tres de la tarda de Plaça Cata­lu­nya i a les vuit del ves­pre con­ti­nu­ava atu­rat a Sant Martí de Cen­te­lles.

«És que no hi ha alter­na­tiva, per car­re­tera no puc tor­nar i els trens no van», es quei­xava un usu­ari a Pas­seig de Gràcia, entre des­es­pe­rat i per­plex. A les taqui­lles, on sí que hi havia per­so­nal venent bit­llets i donant infor­mació, un tre­ba­lla­dor res­po­nia, a un quart de vuit del ves­pre, la petició d'infor­mació d'un viat­ger: «És que és tot, l'acu­mu­lació de neu, catenàries tren­ca­des, arbres cai­guts, no sé quan tor­narà a haver-hi trens, cada cop ho veig més difícil.» Hi havia incer­tesa per a molta gent que no sabia com tor­na­ria a casa o on pas­sa­ria la nit.


L'empit­jo­ra­ment de la situ­ació pel tem­po­ral de neu va obli­gar ahir a sus­pen­dre la cir­cu­lació d'auto­bu­sos a Bar­ce­lona. A les 16.50 hores de la tarda va començar la reti­rada de tots els vehi­cles a les cot­xe­res, a l'espera que les con­di­ci­ons mete­o­rològiques millo­res­sin i es pogués cir­cu­lar amb segu­re­tat. La pri­mera zona en què la Guàrdia Urbana va impe­dir la cir­cu­lació de vehi­cles, al matí, va ser la serra de Coll­se­rola, cosa que va fer que no fun­ci­o­nes­sin tres línies de bus de barri d'aquesta zona. A mesura que per­sis­tia la nevada, es van haver de tallar la resta de línies d'auto­bu­sos. A la tarda, molta gent s'acu­mu­lava a les para­des de busos, sense saber que no hi havia ser­vei. La xarxa de metro va ser l'alter­na­tiva en el trans­port, i els com­bois cir­cu­la­ven, això sí, ben atapeïts. Per con­tri­buir a resol­dre els pro­ble­mes de mobi­li­tat, el metro va estar en fun­ci­o­na­ment tota la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.