la crònica

Dades a mida

L'estadística ha estat con­si­de­rada fa temps gai­rebé una ciència i trac­tada com a tal. Però Joan Saura i Joan Boada, de la Gene­ra­li­tat, han expe­ri­men­tat amb nous paràmetres. Sem­bla que en lloc d'intro­duir dades per arri­bar a la con­clusió, les divi­pli­quen i intro­du­ei­xen la con­clusió més con­ve­ni­ent per asso­lir les dades. Ver­ta­de­ra­ment sor­pre­nent!

Havia de ser la gran nevada del 8 de març, la con­fir­mació del pro­ce­di­ment. Durant el dia, Boa­das va fer decla­ra­ci­ons als mit­jans res­tant importància als fets. «Està tot con­tro­lat. La ràpida actu­ació farà que aquesta nit s'hagi recu­pe­rat la nor­ma­li­tat», anava dient. Res a veure amb la versió dels mit­jans. En fer-se de nit, tot Cata­lu­nya s'havia donat compte de la mag­ni­tud i gra­ve­tat de la situ­ació i que la falta de pre­visió, de mit­jans i de coor­di­nació era gran. Fins a mig­dia no seguí la trama. Dinant i fins a les qua­tre, la tele­visió m'il·lustrà. En enda­vant –sense elec­tri­ci­tat– amb la llar encesa i la ràdio seguí pas a pas el drama.

A les 7 de la tarda gai­rebé totes les car­re­te­res res­ta­ven tan­ca­des i prop de 4.000 cami­ons con­ver­tien la Jon­quera en la capi­tal del caos i el sexe. Una xifra impor­tant a Vila­ma­lla va esgo­tar fins i tot les oli­ves. Els ocu­pants de milers de turis­mes es dis­po­sa­ven a pas­sar la llarga nit sense men­jar ni beure. Els busos urbans res­ta­ven parats gai­rebé a tot el país. Els trens de roda­lies no cir­cu­la­ven i els que res­ta­ven atra­pats no sabien què fer dels pas­sat­gers. La resta de trens, parats a mig tra­jecte o, amb sort, en una estació, amb milers de viat­gers desin­for­mats, vomi­ta­ven cata­lans empre­nyats i estran­gers admi­rats per l'espec­ta­cle de cinema de ter­ror. Els afor­tu­nats van ser allot­jats en pave­llons espor­tius on la Creu Roja i els muni­ci­pis van fer mira­cles. El Gironès, la Selva i el Baix Empordà res­ta­ven sense llum ni telèfon. Sols fun­ci­o­nava, amb res­tric­ci­ons, l'aero­port de Bar­ce­lona. Cen­te­nars d'esco­les havien tan­cat i havien desa­llot­jat els alum­nes amb difi­cul­tats. L'estratègia glo­bal no exis­tia i els alcal­des, amb els mit­jans a l'abast, feien el que podien. Enmig del caos crei­xent, amb evi­dent satis­facció de saber-se melic de Cata­lu­nya, va acu­dir Boada davant dels mit­jans.

«Gràcies a l'eficaç i coor­di­nat des­ple­ga­ment de recur­sos, es pot dir que en aquest moment hem asso­lit la nor­ma­li­tat. Res­ten petits focus que s'estan reso­lent», va dir. Tot seguit donà dades emprant el nou pro­ce­di­ment estadístic, amb el qual supo­sa­da­ment hau­ria divi­dit el nom­bre de car­re­te­res talla­des per tres; el de vehi­cles blo­que­jats, per qua­tre; el de trens, per cinc; el temps de tall d'elec­tri­ci­tat esti­mat, per sis, i els pro­ble­mes en gene­ral, per deu. Pel que fa als mit­jans emprats, les màqui­nes lle­va­neus les hau­ria mul­ti­pli­cat per dos; els gene­ra­dors per tres; el per­so­nal emprat per qua­tre; la sal repar­tida per cinc i el seu opti­misme per deu, tot nor­ma­lit­zat. Si ver­ta­de­ra­ment es creia les dades que donava, és un inepte irres­pon­sa­ble. Si no les creia, un cínic. Havia aflo­rat la nova estadística!

Saura va com­parèixer l'endemà cor­ro­bo­rant la nor­ma­li­tat de Boada. Men­tre par­lava, l'alcalde de Llo­ret deia que «obli­dats i a les fos­ques», sols els que­dava la dig­ni­tat i així mateix l'exèrcit aju­dava a reti­rar, entre altres fes­ti­ves con­cen­tra­ci­ons, 300 vehi­cles, blo­que­jats feia 24 hores entre Lla­gos­tera i Platja d'Aro, amb tota nor­ma­li­tat. Els ocu­pants que havien escol­tat les decla­ra­ci­ons de Boada, par­la­ven de pro­ge­ni­tors. Aquest, en el període de par­la­men­tari, exi­gia amb insistència la dimissió dels mem­bres del govern. És de supo­sar que seguirà la con­signa fran­quista encara vigent «¡A mi no me dimite nadie!». Saura no té cap culpa: no hi era! Què hi feia a ses Illes?, hom es pre­gunta.

L'aire fresc el posà el veterà, expe­ri­men­tat, murri i escor­redís con­se­ller Nadal, en començar la com­pa­rei­xença par­lant dels fer­ro­car­rils de roda­lies: «Sé que ho hem resolt molt mala­ment. Us dono raó per enda­vant. Hem après, però, la lliçó que ens ser­virà per a futurs pro­ble­mes.» La meva mare deia sovint: «Bones diferències!» Ella tenia raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.