Cedir pisos per a dones vulnerables
Aquests pisos no són centres especials, sinó habitatges normals que disposen de professionals i permeten millorar l’autonomia d’aquestes dones
Dones, la majoria amb fills menors a càrrec, que pateixen una situació d’especial vulnerabilitat per la precarietat econòmica severa per la falta de feina, ingressos insuficients, sense xarxa de suport familiar i que, per tant, han acabat en situació d’exclusió social severa. Aquest és el perfil de les persones acollides al projecte PATI que desenvolupa Càritas Diocesana de Girona en l’àmbit de l’habitatge. PATI són les sigles de pisos d’acolliment temporal per a la inclusió, una sèrie d’habitatges compartits que l’entitat manté i gestiona a la demarcació de Girona, amb l’objectiu d’establir estratègies, tant a curt, com a mitjà i llarg termini, per oferir un acompanyament integral a les famílies sense llar i afavorir la seva recuperació i progressiva inclusió social. L’any passat, fins a una seixantena de persones de 26 famílies es van beneficiar de la iniciativa. El pisos del projecte PATI no són centres especials, sinó habitatges normals i dignes, que disposen de l’acompanyament de professionals i que permeten millorar l’autonomia d’aquestes persones, que són ateses també a través de la resta de programes i projectes de l’entitat, de forma integral. Així, aquestes dones poden rebre suport en aspectes jurídics, de salut, de promoció personal i també de pràctics de cura i d’atenció als menors, de bona convivència i de suport mutu.
Compartir habitatge ajuda a prendre compromisos i responsabilitats i permet enriquir la xarxa de suport d’aquestes famílies. Actualment, la principal dificultat de l’entitat és aconseguir més habitatges que es puguin destinar al projecte i que permetin acollir més famílies que es troben en aquestes situacions.
Càritas insisteix en la necessitat d’aconseguir cessions de pisos buits, un compromís que permetria ampliar l’abast de la iniciativa i evitaria que més famílies es veiessin abocades a viure en situacions d’extrema precarietat, que s’agreugen especialment quan hi ha menors.