L’Hospital del Mar crea la primera unitat de cardiooncologia de Catalunya
L’Hospital del Mar de Barcelona ha creat la primera unitat de cardiooncologia de Catalunya per atendre els pacients amb càncer que reben tractaments que poden afectar el múscul cardíac.
Segons ha informat aquest dijous el centre sanitari amb motiu de la celebració el pròxim dia 29 del Dia Mundial del Cor, la unitat la componen especialistes dels serveis de Cardiologia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica i Hematologia.
L’objectiu d’aquesta unitat és controlar els factors de risc cardiovasculars, detectar el dany cardíac secundari de forma precoç i iniciar el tractament cardíac per aconseguir que el cor es recuperi del possible dany rebut pels tractaments utilitzats contra el càncer.
El cap de secció d’Hematologia, Antonio Salar, ha explicat que la unitat s’ha creat perquè “davant el creixement del nombre de pacients amb limfoma candidats a rebre tractament potencialment curatiu i a l’increment de la seva supervivència, es va detectar la necessitat d’establir una relació més dinàmica i fluida entre els hematòlegs i els cardiòlegs per a un maneig més personalitzat d’aquests pacients”.
Segons l’especialista, els problemes cardiovasculars en aquest tipus de malalts han crescut amb l’increment de l’índex de supervivència aconseguit en la lluita contra el càncer.
Segons la doctora Laia Belarte, adjunta del Servei de Cardiologia, “la supervivència s’ha incrementat i ja veiem pacients supervivents que tenen malalties greus d’alta mortalitat, igual a la de la malaltia oncològica”.
Fins fa pocs anys, els tractaments sol se centraven a intentar allargar la supervivència dels pacients amb càncer i s’entenien els efectes cardiovasculars com inevitables.
Ara ha quedat demostrat que actuar de forma precoç permet evitar-los sense afectar l’eficàcia del tractament oncològic, segons un recent estudi internacional liderat per l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Johns Hopkins de Baltimore (EUA).
Un dels tractaments que té una alta toxicitat per al cor és la radioteràpia en el càncer de mama, que quan s’ha d’aplicar en la mama esquerra pot afectar el teixit cardíac, o les antraciclines i el trastuzumab, una teràpia dirigida en el càncer de mama Her2 positiu que té com efecte secundari la cardiotoxicitat.
Per aquest motiu, tots els pacients que han de rebre un tractament cardiotòxic, així com les malaltes amb neoplàsia de mama, es deriven a la Unitat de cardiooncologia per fer proves diagnòstiques destinades a detectar problemes cardíacs de base.