Una llarga travessia

Des que es va anunciar el tancament del Banc d'Espanya a Tarragona el 2003, els diferents governs locals han batallat per aconseguir la titularitat de l'edifici, tot i que fins fa poc no es va aclarir l'ús que tindrà finalment

Com un nen el matí del dia de Reis. Així afirmava sentir-se ahir l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, després de culminar el llarg periple per a la cessió del Banc d'Espanya a la ciutat. I és que l'Ajuntament de Tarragona fa dos mandats que batalla per aconseguir la titularitat de l'edifici situat al número 101 de la rambla Nova, un dels elements més identificadors de la fesomia urbana de la ciutat.

El tancament efectiu de les instal·lacions amb una funció financera es va produir el 31 de desembre del 2003, enmig d'un pla del govern estatal per tancar aquestes delegacions, ja que amb l'arribada de l'euro s'havien quedat pràcticament sense feina. Aquesta va ser l'oportunitat que va aprofitar el llavors alcalde, Joan Miquel Nadal (CiU), per reclamar l'edifici per posar-hi serveis culturals. En els anys successius, es va parlar de la biblioteca, l'EOI o l'arxiu històric com a possibles opcions per donar una nova funció a l'edifici, tot un seguit de projectes que al final van quedar en l'aire i que, fins i tot, molts van reconèixer que no hi havia espai suficient per traslladar-los a l'antic banc.

En qualsevol cas, a tota la petició mediàtica i formal del consistori es va interposar la voluntat de la mateixa Subdelegació de l'Estat. Amb problemes d'espai a les seves instal·lacions, aquest organisme va optar per aprofitar un edifici que ja era del govern estatal per donar sortida a una sèrie de serveis, com les àrees de Treball, Assumptes Socials i Agricultura, i així millorar l'atenció al ciutadà. Durant aquest temps, el govern estatal va redactar fins i tot el projecte necessari, que li va costar moltes negociacions amb Patrimoni per la protecció a la qual està sotmesa l'edifici, i que s'elevava a quatre milions d'euros. Així ho ha estat recordant des de l'any 2004 el cartell que anunciava les obres a l'entrada de l'antic Banc d'Espanya, i que ha estat testimoni mut de tots els anys d'estira-i-arronses.

Alentir el projecte

Com va reconèixer ahir Ballesteros, el més complicat va ser intentar «alentir» aquest projecte de creació d'oficines administratives a l'edifici per poder així negociar un intercanvi. Es va aconseguir poc després de començar aquest mandat, amb un canvi de color polític al consistori, tot i que els membres de l'anterior govern local defensen que ja s'havien fet diversos tràmits en aquest sentit (Ballesteros, però, sosté que tan sols hi havia declaracions i algun intercanvi de cartes).

I mentre avançaven cap a bon port les negociacions, continuava la incògnita sobre l'ús que finalment s'havia de donar a un edifici tan reclamat, amb anècdotes com la del candidat d'ICV el 2007, Lluís Balart, que va parlar de fer-hi una mesquita. Finalment ha estat Turisme qui ha guanyat la batalla per ocupar un edifici que, segurament, molts tarragonins ja estan cansats de veure tancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.