Vulneració de drets en tres sectors clau
L’explotació i la vulneració de drets laborals en el sector agrícola, l’hostaleria i el treball de la llar es posen en evidència en un treball d’investigació
Un treball d’investigació realitzat per Càritas a trenta províncies espanyoles posa de manifest la vulneració de drets laborals i l’explotació en diferents sectors com ara l’agrícola, el de l’hostaleria i el de les treballadores de la llar. Aquests tres sectors que estan en el cor de la nostra societat, es caracteritzen per una major precarietat, vulneració de drets i una normalització de l’explotació.
L’informe ha estat presentat per Hilde Daems, experta de l’equip d’inclusió de Càritas Espanyola i Paco Cristóbal, director de comunicació. L’informe constata que un 30% dels treballadors cobren menys del que els correspondria legalment, que un 25% fan hores extres sense remuneració i que un 50% de temporers cobren tot o part del salari en diner negre. A tot això cal afegir-hi amenaces, retenció de documentació i humiliacions de diferents tipus. Tan sols un 5% han presentat denúncies, mentre que un 70% no ho fan per por de perdre el treball o perquè consideren que no val la pena.
La normalització de la vulneració de drets en aquests tres sectors és pels experts de Càritas un fracàs de l’Estat. Per erradicar aquesta situació proposen canvis legislatius de diferents tipus i la modificació de l’actual llei d’estrangeria, que impedeix l’accés al mercat laboral a les persones en situació administrativa irregular, la qual cosa els aboca a l’economia submergida. Incideixen en la necessitat d’evitar la irregularitat sobrevinguda flexibilitzant el sistema de renovació de les autoritzacions de residencia i treball i desvinculant-les del territori o activitat que desenvolupin. Càritas veuria positiu replantejar-se l’accés a autoritzacions de residencia de persones que ja són al territori però en situació irregular i que per això es veuen abocades a l’economia submergida per sobreviure. Consideren urgent impulsar una llei integral per a totes les formes de tràfic de persones que inclogui mecanismes per a la protecció i recuperació de les víctimes. Aposten per un model d’economia solidària i social al servei dels drets humans i de la salvaguarda del planeta.