L'Institut de telecomunicació avança en l'eficiència de les antenes corporals

Investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicables Multimèdia de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una antena d'avançades prestacions per a la seua aplicació en xarxes inalàmbriques d'àrea corporal.

Es tracta d'una antena multimode per a xarxes de sensors, que opera sota l'estàndard Zigbee, que podria utilitzar-se, per exemple, en sistemes de monitorizació de signes vitals per a usuaris especialitzats, com ara personal d'emergències; en sistemes de seguretat personal i monitorizació mèdica, per mesurar la freqüència cardíaca, la temperatura, etc.; i també en aplicacions per a l'oci i l'esport.

Els sensors són dispositius electrònics específics i de baix consum energètic que no disposen de capacitat de processament. Així, les dades que han obtingut les transmeten a un altre dispositiu que també es troba sobre el cos o en un entorn pròxim. Aquest últim pot ser un xicotet ordinador amb suficient capacitat de processament i emmagatzematge per realitzar un diagnòstic, o pot ser també un telèfon mòbil capaç de transmetre la informació mèdica a un centre de monitorització remot.

L'antena dissenyada pels investigadors valencians incorpora un comportament multi Input-Multi Output i quatre ports. Això millora sensiblement la capacitat de transmissió i l'eficiència de les que s'empren actualment. Gràcies a la utilització combinada de diversitat de polarització i diversitat de diagrama, es pot minimitzar l'efecte d'esvaïment que pateixen els senyals de baixa potència que es propaguen pel cos humà, així com incrementar la capacitat de transmissió dels sistemes Zigbee.

Com apunta Marta Cabedo, investigadora de l'institut i professora de la UPV Campus Gandia, «Les xarxes d'àrea corporal s'implementen situant directament sobre el cos humà, o prop seu, un conjunt de transmissors que permeten la interconnexió entre diversos dispositius, que poden ser sensors, una xicoteta pantalla, un teclat, un telèfon mòbil, o un sistema d'emmagatzemament de dades». Igualment, Cabedo assenyala que donada la proximitat de les antenes al cos, la potència transmesa deu ser extremadament baixa, por tant, la denominada Taxa d'Absorció Específica s'ha tingut molt en compte a l'hora de dissenyar el prototip d'antena.

Els investigadors de la Politècnica de València treballen actualment en aconseguir integrar la nova antena en peces de vestir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.