Una investigació de l'UJI demostra que el bilingüisme afavoreix les funcions executives
L'estudi destaca la importància d'introduir les llengües en edat primerenca perquè produeix beneficis cognitius, més enllà de les habilitats lingüístiques
El grup d'investigació de Neuropsicologia i Neuroimatge Funcional de la Universitat Jaume I de Castelló, dirigit pel catedràtic de Psicologia Bàsica, César Ávila Rivera, ha descrit que les persones bilingües són més ràpides i eficients en determinades tasques en què es fan servir funcions executives a causa d'una diferent forma de control cerebral.
L'estudi posa de manifest que les persones bilingües fan servir el lòbul frontal inferior esquerre, l'àrea de Broca —on precisament es produeix la resposta per canviar de llengua— per respondre estímuls on es realitzen funcions executives (com ordenar formes per color o forma), mentre que les persones monolingües utilitzen la part dreta per respondre als mateixos estímuls.
Segons l'investigador, César Ávila, l'«estudi demostra que el bilingüisme no només té efectes sobre el cervell de caràcter lingüístic, sinó que funciona de forma diferent, destacant la importància d'introduir les llengües en edat primerenca perquè produeix beneficis cognitius».
En l'estudi, han participat estudiants voluntaris de la Universitat Jaume I. La mostra estava integrada per dos grups extrems, per una banda, joves que han desenvolupat el bilingüisme (valencià i castellà) des d'edat molt primerenca i, per l'altra, joves monolingües de castellà d'altres comunitats autònomes o països de parla hispana.
La investigació es publicarà pròximament en la prestigiosa revista NeuroImage.