Ciència

Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat

Gairebé 20.000 nens han participat al concurs del programa InfoK per triar el nom

Menut és el nom del segon nanosatèl·lit català, que ha estat escollit a partir de les votacions d’uns 20.000 nens a través de la web de l’InfoK, l’informatiu infantil i juvenil del canal Super3. Aquest nom, triat amb més de 4.500 vots, ha estat proposat per dues nenes: Ares Marcé Sentís, de 6 anys, de Tàrrega, i Cèlia Peña Galimany, de 4 anys, de Figuerola del Camp.

L’anunci s’ha fet aquesta tarda durant un acte al CosmoCaixa Barcelona, en què s’ha donat a conèixer el nom guanyador del concurs i s’han lliurat els premis a les nenes que l’han proposat: un viatge en globus amb les seves famílies. L’Ares i la Cèlia han rebut el guardó de mans del vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà. També han rebut un obsequi la vintena d’infants que van proposar els deu noms finalistes, que han assistit a l’acte amb les seves famílies.

L’acte, presentat per la directora i presentadora de l’InfoK, Núria Vilanova, acompanyada per Miquel Piris, reporter del programa especialitzat en temes de ciència, ha comptat amb la intervenció del director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, i l’actuació del divulgador científic Marc Boada, amb representants de l’equip Hermes, de l’Institut Terrassa, finalistes del concurs europeu de nanosatèl·lits escolars CanSat.

Durant les dues primeres setmanes de maig, els súpers van fer arribar un total de 256 propostes de noms, una xifra rècord respecte a l’any passat, amb participacions d’arreu de Catalunya i d’Andorra i, fins i tot, de llocs tan distants com el Canadà. D’entre tots els vídeos presentats, un jurat format per l’equip del programa i els responsables del llançament del nanosatèl·lit va triar els deu noms finalistes: Borinot, Carquinyoli, Espiadimonis, Espurna, Esquitx, Estel, Galet, Menut, Minairó i Tafaner. A partir d’aquí, els súpers van poder votar entre els deu candidats fins a final de maig, en què van fer arribar gairebé 20.000 votacions a través del web del Super3, el doble de la participació de la primera edició del concurs. Del total, més de 4.500 vots donaven la victòria a Menut.

Enxaneta va ser el nom escollit pels prop de 10.000 nens i nenes que van participar en el bateig del primer nanosatèl·lit català, que es va posar en òrbita el març del 2021 des del Kazakhstan. Amb el nom de Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat s’enlairarà en els pròxims mesos amb la missió d’observar la Terra per ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.

Promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el concurs per triar nom per al nanosatèl·lit té l’objectiu d’incentivar les vocacions cientificotecnològiques i l’interès dels infants i joves per la nova economia de l’espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona