Ciència

Lenovo invertirà 7 milions al Barcelona Super Computing Center

La multinacional xinesa destinarà en els tres anys vinents al centre de supercomputació la inversió més gran en investigació que ha fet a l’Estat

Lenovo inver­tirà 7 mili­ons d’euros al Bar­ce­lona Super Com­pu­ting Cen­ter (BSC-CNS) en els tres anys vinents per avançar en medi­cina de pre­cisió a través de super­com­pu­tació i el dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment de xips euro­peus de codi obert.

La inversió, que és la més alta de la mul­ti­na­ci­o­nal tec­nològica xinesa en inves­ti­gació a l’Estat, també es des­ti­narà a la cre­ació de més super­com­pu­ta­dors i cen­tres de dades energètica­ment sos­te­ni­bles.

Part dels recur­sos es des­ti­na­ran a millo­rar i acce­le­rar la medi­cina de pre­cisió i la gene­ració de nous trac­ta­ments con­tra malal­ties com el càncer. La inversió de la com­pa­nyia xinesa s’emmarca en la seva aposta per Europa, con­jun­ta­ment amb la nova fàbrica d’Hon­gria i el cen­tre d’inves­ti­gació d’Ale­ma­nya.

“Estem com­pro­me­sos a fer créixer l’agenda euro­pea, com­par­tim una visió comuna per pro­moure el codi obert”, ha asse­gu­rat el vice­pre­si­dent de Lenovo, Kirk Skau­gen, després de fir­mar el con­veni d’inves­ti­gació aquest dilluns.

La raó per la qual l’empresa ha deci­dit inver­tir en el BSC-CNS, és, segons el seu direc­tor, Mateo Valero, per la qua­li­tat de la feina del cen­tre. “Per què han esco­llit Bar­ce­lona? Perquè som els millors, els cam­pi­ons”, ha apun­tat amb iro­nia Valero.

“Som el cen­tre de super­com­pu­tació més gran d’Europa, amb unes 800 per­so­nes, i tenim l’experiència de tre­ba­llar junts amb Lenovo des de fa sis anys”, ha recor­dat el direc­tor del BSC. “Es tracta d’una bona experiència i, per això, Lenovo ha deci­dit inver­tir més”, ha agraït Valero, que ha deta­llat que un dels pro­jec­tes que es bene­fi­ci­a­ran de la injecció de 7 mili­ons d’euros de Lenovo serà la inves­ti­gació genòmica diri­gida per Miquel Moretó, de l’equip del BSC.

Una inves­ti­gació que busca la gene­ració de nous trac­ta­ments con­tra malal­ties com el càncer i que, amb la super­com­pu­tació, es faci­lita l’emma­gat­ze­ma­ment de dades rela­ci­o­na­des amb l’ADN, que poden ocu­par mili­ons de gigaby­tes d’infor­mació. “L’aliança entre Lenovo i el BSC té també l’ambició d’acon­se­guir aquesta eficiència uti­lit­zant el mínim d’ener­gia”, ha pun­tu­a­lit­zat el direc­tor del Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter.

De fet, l’esti­mació de con­sum dels superor­di­na­dors més potents pot ser al vol­tant de 25 MW, l’equi­va­lent al con­sum d’una ciu­tat de mida mit­jana. Per això, la inves­ti­gació con­junta entre BSC-CNS i Lenovo –encapçalada per Julita Cor­balán– bus­carà cons­truir superor­di­na­dors i cen­tres de dades més efi­ci­ents energètica­ment, sos­te­ni­bles i amb menys cos­tos.

Final­ment, l’acord busca impul­sar la com­pe­ti­ti­vi­tat d’Europa en les noves tec­no­lo­gies i en la fabri­cació de xips i semi­con­duc­tors, després dels molts pro­ble­mes en sec­tors com l’auto­moció, la informàtica i la salut arran de la pandèmia de Covid-19 i la dependència de mer­cats com la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.