Ciència

Un antiretroviral podria ajudar les persones amb síndrome de Down

Ho estudiaran després d’haver comprovat que millora la capacitat cognitiva dels ratolins amb aquesta afectació

La lamivudina, un fàrmac antiretroviral comú per tractar el VIH, és capaç de millorar la capacitat cognitiva de ratolins amb síndrome de Down. S’ha demostrat en un estudi conjunt entre personal investigador del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que ara plantegen iniciar un assaig clínic per determinar si aquest medicament, completament aprovat per les entitats reguladores, també podria provocar un efecte similar en humans. Si fos així, seria la primera intervenció farmacològica disponible per als afectats amb síndrome de Down, que fins ara per afavorir una vida independent se sotmeten a intervencions psicosocials com ara la teràpia d’estimulació cognitiva.

La investigació, publicada en la revista Journal of Cellular and Molecular Medicine, assenyala els retrotransposons com a possible diana terapèutica per combatre la síndrome de Down, una condició causada per la presència d’un cromosoma extra en el genoma (una tercera còpia del cromosoma número 21 dels 23 parells de cromosomes que tenim habitualment els humans). Els retrotransposons són segments d’ADN que canvien la seva ubicació dins del mateix genoma. Per fer-ho, creen còpies d’ARN de si mateixos que els permeten sortir de la zona del genoma on estan ubicats i, més endavant, es converteixen de nou en ADN per poder tornar a inserir-se en un punt diferent del genoma. L’activitat viatgera d’aquests segments d’ADN augmenta amb l’edat i, per tant, creix la possibilitat que s’acabin posicionant en regions promotores de gens associades a malalties neurodegeneratives i en potenciïn l’activitat.

Aquesta necessitat de mutar d’ADN a ARN és una de les similituds dels retrotransposons amb el VIH que van dur els científics catalans a plantejar la hipòtesi que l’ús de molècules capaces d’inhibir la replicació del VIH també podria funcionar per bloquejar els retrotransposons. I la van encertar: “Tant el VIH com els retrotransposons necessiten la mateixa molècula per fer còpies de si mateixos: l’enzim transcriptasa inversa”, explica el Dr. Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa. “La comunitat científica havia demostrat que la lamivudina, un inhibidor d’aquest enzim que ja s’utilitza contra el VIH, disminuïa l’activació dels retrotransposons en ratolins d’edat avançada. Per això, pensem que l’ús de la lamivudina també podria ser útil per contrarestar el deteriorament cognitiu associat a la síndrome de Down”, hi afegeix.

LA FRASE

Volem donar suport a les persones amb síndrome de Down, amb més possibilitats per ser independents
Mara Dierssen
investigadora del CRG i coautora de l’estudi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona