Ciència

Barcelona albergarà una de les sis computadores quàntiques europees

Les instal·lacions s’integren en els superordinadors existents, com en el cas de la capital catalana

Podran resoldre ràpidament problemes complexos relacionats amb la salut, el canvi climàtic o l’ús de l’energia

Alemanya, França, Itàlia, la República Txeca, Polònia i l’Estat espanyol són els sis països triats avui per l’Empresa Conjunta Europea de Computació d’Alt Rendiment (EuroHPC DJ.) per albergar les primeres computadores quàntiques europees, el cost global de les quals supera els cent milions d’euros i de les quals s’espera que estiguin operatives en xarxa en la segona meitat del 2023.

Segons va informar la Comissió Europea, aquestes computadores s’integraran in situ en els superordinadors existents, que en el cas de l’Estat és a Barcelona, i són un pas per aconseguir l’objectiu de tenir la primera computadora amb acceleració quàntica per al 2025, a més d’estar a l’avantguarda de les capacitats quàntiques per al 2030.

Les noves computadores, completament europees, podran resoldre problemes complexos relacionats amb àrees com la salut, el canvi climàtic, la logística o l’ús d’energia en qüestió d’hores, en lloc dels mesos i anys que necessiten els sistemes actuals, tot mentre consumeixen molta menys energia, subratlla Brussel·les.

“És un pas essencial de la visió de desplegar a Europa una infraestructura de supercomputació i computació quàntica de classe mundial accessible a tota la UE”, va destacar la vicepresidenta executiva de la CE Margrethe Vestager, una de les carteres de la qual és la Digital.

La meitat de la inversió de 100 milions d’euros procedeix de la Unió Europea i la resta dels 17 països participants a l’EuroHPC DJ., va precisar l’executiu comunitari.

Les computadores es dedicaran a una àmplia gamma d’aplicacions amb rellevància industrial, científica i social i podran accedir-hi tant els investigadors acadèmics com la indústria, sense importar a quina part d’Europa es trobin, segons Brussel·les.

Aquestes sis computadores quàntiques també donaran resposta a la creixent demanda de recursos de computació quàntica i a nous serveis potencials de la indústria i les universitats.

“Aquest és un exemple d’un projecte europeu per excel·lència. Amb recursos i coneixements conjunts, podem prendre el lideratge en un camp que és essencial per al futur de la nostra societat digital”, va destacar Vestager.

Així, entre altres funcions, possibilitaran el desenvolupament molt més ràpid i eficient de nous medicaments, amb la creació d’un “bessó digital” d’un cos humà sobre el qual, per exemple, realitzar assajos de medicaments virtuals.

Igualment, podran resoldre problemes complexos de logística i programació per ajudar les empreses a estalviar temps i energia.

Una altra de les operativitats d’aquestes computadores quàntiques serà el desenvolupament i prova en un entorn virtual de nous materials com a polímers per a avions, convertidors catalítics per a automòbils, cèl·lules solars o superconductors a temperatura ambienti que podrien emmagatzemar energia indefinidament.

Els 17 països participants en l’EuroHPC DJ. en aquesta iniciativa quàntica són: Bèlgica, Txèquia, Dinamarca, Alemanya, Irlanda, l’Estat espanyol, França, Itàlia, Letònia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Finlàndia, Suècia i Noruega.

Pel que fa a l’EuroHPC DJ., és una entitat legal i de finançament creat el 2018 per permetre que la UE i els països participants coordinin els seus esforços i conjuminin els seus recursos amb l’objectiu de fer d’Europa un líder mundial en supercomputació.

Al juliol del 2021, el Consell Europeu va adoptar el Reglament EuroHPC DJ., que va suposar una inversió addicional de 7.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla