Ciència

Ciència

Un lífting amb història

Un equip internacional crea un nou model de la cara del ‘Pierolapithecus catalaunicus’

Han fet servir eines computacionals per corregir les deformacions del procés de fossilització

Va viure fa uns dotze milions d’anys

En Pau va ser descobert fa més de vint anys en unes obres d’ampliació d’un abocador de l’Anoia
“És com si un amic de tota la vida es fes una operació d’estètica”, diu un dels descobridors

En Pau va viure fa uns 12 mili­ons d’anys, però només en fa 20 que va néixer a nivell mediàtic. Les seves res­tes fòssils van aparèixer el desem­bre del 2002 arran d’unes obres d’ampli­ació de l’abo­ca­dor de Can Mata, als Hos­ta­lets de Pie­rola (Anoia). En cam­pa­nyes d’exca­vació poste­ri­ors es van recu­pe­rar fins a 83 frag­ments d’aquest indi­vidu adult que, després de mesos d’estudi, van per­me­tre la des­cripció del Pie­ro­la­pit­he­cus cata­lau­ni­cus, un nou gènere i una nova espècie que pot ser clau per enten­dre l’evo­lució dels homínids.

La tro­ba­lla va ser publi­cada el 2004 a la revista Sci­ence i va tenir una gran reper­cussió inter­na­ci­o­nal, però des de lla­vors la recerca i la dis­cussió sobre la figura del Pau, que és com es va bate­jar fami­li­ar­ment aquest nou espècimen, ha con­ti­nuat, per bé que en un àmbit més res­trin­git als pale­ontòlegs. Mol­tes altres publi­ca­ci­ons en revis­tes científiques de pri­mer nivell l’han con­so­li­dat com a una espècie clau per estu­diar l’evo­lució dels hominoïdeus, el grup de simis que inclou els éssers humans i els nos­tres parents actu­als més pro­pers, els antro­po­morfs (gibons, oran­gu­tans, goril·les i xim­panzés). Però la seva figura també ha estat motiu de debat entre els experts en la inter­pre­tació de fòssils.

Una part d’aquest debat és clàssic i inhe­rent a la pale­on­to­lo­gia: nor­mal­ment només es recu­pera una petitíssima part dels orga­nis­mes extints i, a par­tir d’aquí, es fan inferències de com eren les espècies que van viure en el pas­sat i, de vega­des, també dels seus hàbitats. Fins i tot en cas de tro­bar res­tes excep­ci­o­nals com el Pau, que va aparèixer amb la cara extre­ma­ment com­pleta, les inter­pre­ta­ci­ons mor­fològiques també estan ober­tes a ser qüesti­o­na­des, ja que s’ha demos­trat que el mateix procés de fos­si­lit­zació pot pro­vo­car defor­ma­ci­ons.

Per tot ple­gat, amb l’objec­tiu d’afi­nar al màxim sobre com era l’aspecte ori­gi­nal del Pau, un equip de recerca inter­na­ci­o­nal ha fet una nova recons­trucció del seu crani, en aquest cas a par­tir d’un esca­neig de tomo­gra­fia com­pu­tada que ha permès obte­nir un model 3D nou, que ha cor­re­git vir­tu­al­ment les defor­ma­ci­ons pròpies de la fos­si­lit­zació. “L’objec­tiu no era només saber quina era la cara real del Pie­ro­la­pit­he­cus, sinó també recons­truir la història evo­lu­tiva de la cara dels homínids uti­lit­zant apro­xi­ma­ci­ons mor­fomètri­ques com­pa­ra­ti­ves d’última gene­ració”, explica Ser­gio Almécija, inves­ti­ga­dor de l’Ame­ri­can Museum of Natu­ral His­tory i de l’Ins­ti­tut Català de Pale­on­to­lo­gia Miquel Cru­sa­font (ICP).

La recerca, publi­cada a la revista de pri­mer nivell Pro­ce­e­dings of the Nati­o­nal Aca­demy of Sci­en­ces, reforça la teo­ria que el Pie­ro­la­pit­he­cus és un homínid basal, de forma i mida sem­blant al dar­rer ances­tre comú dels humans i els grans antro­po­morfs. En Pau, un mas­cle adult que va viure durant el miocè mitjà, és una mos­tra més de l’extra­or­di­nari regis­tre fòssil de pri­mats d’aque­lla època tro­bats la conca del Vallès-Penedès, que en el pas­sat ja ha pro­por­ci­o­nat espècimens relle­vants per estu­diar l’evo­lució dels hominoïdeus com en Jordi (His­pa­no­pit­he­cus laie­ta­nus) o en Lluc (Ano­ia­pit­he­cus bre­vi­ros­tris).

“La forma de la cara és dife­rent a la dels oran­gu­tans, goril·les i xim­panzés actu­als, però pen­sem que la seva mida i mor­fo­lo­gia cor­po­ral és força sem­blant a la del dar­rer ances­tre comú dels grans antro­po­morfs i els humans”, comenta Almécija. Un cop cor­re­gida la defor­mació, la cara de Pie­ro­la­pit­he­cus es mos­tra més alta, amb les òrbi­tes i l’ober­tura nasal més ver­ti­ca­lit­za­des. “Més de 20 anys després de tro­bar-lo, en Pau ens segueix pro­por­ci­o­nant infor­mació relle­vant sobre els nos­tres orígens. I estic segur que encara ens reserva mol­tes sor­pre­ses”, comenta David M. Alba, direc­tor de l’ICP. Alba va par­ti­ci­par en l’exca­vació del fòssil ori­gi­nal i ara s’està adap­tant a la nova feso­mia d’en Pau: “És com si un amic de tota la vida es fes una ope­ració d’estètica”, comenta.

De disseny erecte
Els investigadors creuen que en Pau tenia un model corporal ortògrad, és a dir amb el tronc erecte. Tot apunta que era capaç de grimpar verticalment als arbres, però un cop a les branques es desplaçava a quatre grapes, perquè encara no havia desenvolupat la capacitat per suspendre’s, com fan altres antropomorfs com ara els orangutans i els gibons, per exemple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.