Ciència

Gairebé 1,7 milions per estudiar la genètica de les malalties mentals

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata han rebut un ajut de gairebé 1,7 milions d’euros del Ministeri de Ciència i Innovació per aprofundir en la recerca sobre les causes genètiques de les malalties mentals. Les dues entitats reusenques fa més de trenta anys que treballen en aquesta línia d’investigació i ara podran expandir el seu treball gràcies a aquest ajut que canalitzarà l’Instituto de Salud Carlos III. Concretament, el grup de recerca en genètica i Ambient en Psiquiatria del IISPV serà l’encarregat de posar en marxa un projecte per desenvolupar un nou protocol clínic de cribratge per diagnòstics psiquiàtrics que es basa en la detecció de forma més eficaç i personalitzada d’unes alteracions genètiques, consistents en la pèrdua o guany de material genètic, que sovint són causants de malalties mentals.

El protocol de cribratge que volen desenvolupar els investigadors catalans farà servir paràmetres que fins ara no han estat tinguts en compte pels professionals de l’àmbit de la psiquiatria i que estan relacionats amb aquesta alteració. Aquest protocol també es basarà en altres condicions mèdiques, com ara que la persona pateixi problemes de cor, que tingui un sistema de defenses deficitari o que els nivells de calci a la sang siguin més elevats del normal. D’altra banda, es valorarà la forma i composició de la cara, ja que determinats trets facials inusuals poden indicar la presència d’aquesta alteració.

L’eina de cribratge també tindrà un test genètic de baix cost i amb tota la informaciós’establirà quina és la probabilitat que el pacient sigui portador d’una pèrdua o guany de material genètic. Es calcula que aproximadament un 4% de les persones amb un diagnòstic psiquiàtric greu és portadora d’una d’aquestes variants genètiques que explica la malaltia. En cas que aquest cribratge detecti un risc elevat, es derivarà el pacient a una Unitat de Genètica Clínica per ser valorat més a fons.

L’equip d’investigació que portarà a terme aquest estudi està coordinat per la Dra. Elisabet Vilella, directora de Recerca de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i sotsdirectora de l’IISPV. Vilella confia que tenir aquest sistema de cribratge genètic permetrà als psiquiatres diagnosticar i tractar de forma més precoç, eficaç i personalitzada algunes de les malalties més freqüents, com ara els trastorns de l’espectre autista, el TDAH, el bipolar, l’esquizofrènia i altres psicosis.

Més de 2.000 pacients implicats

El projecte, anomenat Cesped, involucrarà durant tres anys 2.000 pacients amb malalties mentals de 17 hospitals de tot l’estat. Tot i que en termes generals, cada centre està previst que aporti uns 133 pacients de mitjana, en el cas de l’Hospital Universitari Pere Mata de Reus aquesta xifra s’elevarà fins a les 200 persones amb diferents malalties mentals greus. Segons el director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Mata, Joan Vendrell, es tracta d’un projecte “molt rellevant” perquè integra recerca i una part de l’activitat assistencial, que de retruc, té un impacte en el pacient i en la medicina personalitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia