Ciència

Ciència

Mor Bengt Samuelsson, Nobel de Medicina (1982) i pare dels antiinflamatoris

Va rebre el premi pels seus descobriments sobre unes substàncies similars a les hormones anomenades prostaglandines, i que van servir per desenvolupar, més endavant, els fàrmacs antiinflamatoris

El doctor suec Bengt Ingemar Samuelsson va morir el passat diumenge, a l’edat de 90 anys, segons ha fet saber a mitjans d’aquesta setmana l’Institut Karolinska d’Estocolm, universitat on va ser degà del departament de química entre el 1978 i 1983, i rector del centre des d’aquell any fins al 1995.

Nascut a la ciutat de Halmstad (Suècia), va estudiar química i medicina a l’Institut Karolinska i va ampliar els seus estudis a Harvard (Estats Units). Va exercir de professor de química i va ser membre de l’Acadèmia Francesa de Ciències i de la delegació estrangera de la Royal Society de Londres. Originalment va interessar-se en el metabolisme del colesterol i els seus mecanismes de reacció, però temps després, al costat dels químics Sune Bergström i John Robert Vane, va començar a estudiar les prostaglandines, un conjunt de molècules que influeixen en la coagulació i la pressió sanguínia, la temperatura corporal, les reaccions al·lèrgiques i altres fenòmens fisiològics dels mamífers. A més també tenen una important vinculació amb el càncer i les malalties neurodegeneratives. Els seus treballs van ajudar a desenvolupar medicaments antiinflamatoris, antihistamínics, contra el glaucoma i contra malalties cardiovasculars. Gràcies a aquestes investigacions, els tres científics van ser guardonats l’any 1982 amb el Premi Nobel de Medicina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia