Ciència

Fei-Fei Li, la pionera de la visió per IA

La investigadora xinesa estatunidenca revoluciona la visió per computador amb ImageNet i advoca per l’ètica

Fei-Fei Li és una figura cabdal en el camp de la intel·ligència artificial i la visió per computador. Nascuda a Pequín el 1976, als 16 anys va emigrar als Estats Units, on va desenvolupar una brillant carrera acadèmica i professional que l’ha portat a ser reconeguda com una de les investigadores més influents en el camp de la IA.

La contribució més destacada de Li és el projecte ImageNet, una base de dades massiva d’imatges etiquetades que ha revolucionat l’entrenament de models de visió per computador. Iniciada el 2007, ImageNet conté més de 14 milions d’imatges classificades en 20.000 categories. Aquest recurs ha estat fonamental per al desenvolupament de xarxes neuronals profundes capaces de reconèixer i classificar objectes en imatges amb una precisió sense precedents.

El 2017, Li va fer un parèntesi en la seva carrera acadèmica per unir-se a Google Cloud com a directora científica d’IA/ML. Durant la seva estada, va liderar iniciatives per democratitzar l’accés a les tecnologies d’IA i promoure’n un ús ètic. Després de tornar a Stanford el 2018, ha continuat la seva recerca i el seu activisme per una IA més inclusiva i responsable.

Li és professora al Departament de Ciències de la Computació de Stanford i codirectora de l’Institut d’IA Centrada en els Humans de Stanford. A més, és cofundadora d’AI4ALL, una organització sense ànim de lucre per la diversitat i la inclusió.

En el debat sobre els riscos i beneficis de la IA, Li adopta una posició equilibrada. Reconeix el potencial transformador de la tecnologia, però també adverteix de la necessitat d’abordar-ne les implicacions ètiques i socials. Defensa una aproximació “centrada en els humans” al desenvolupament de la IA, que prioritzi el benestar i els drets de les persones.

Li argumenta que, en lloc de centrar-se en escenaris catastròfics d’una superintel·ligència futura, hauríem de preocupar-nos per la privacitat, la seguretat i la igualtat. Se situa com una “acceleracionista” moderada, que advoca per continuar el desenvolupament de la IA de manera responsable, en lloc d’aturar-lo.

Fei-Fei Li continua investigant i ensenyant a Stanford. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements pel seu treball, incloent-hi ser nomenada entre les 100 persones més influents del món per la revista Time.

Figura influent
Fei-Fei Li és una de les figures més influents en el camp de la intel·ligència artificial i la visió per computador. És llicenciada en física per la Universitat de Princeton (1999) i va fer un doctorat en enginyeria elèctrica a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (2005). Actualment, és professora a la Universitat de Stanford, on també dirigeix el laboratori d’IA.
Reconeixe- ments
És una de les persones més influents del món segons la revista ‘Time’ (2019) i va ser guardonada amb el premi ACM en informàtica (2023). És un exemple inspirador de com la determinació, la creativitat i la passió per la ciència poden conduir a grans assoliments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Un alcalde a cegues per Girona

societat

Detenen un home que es va escapar d’un cotxe patrulla dels Mossos

argelaguer
Salut

Vila-seca intensifica la lluita contra els mosquits per evitar més casos de dengue

Vila-seca
educació

Fusió de les escoles Viaró i Canigó, mantenint la separació per sexes

barcelona
societat

Mou-te en Bici critica les multes a ciclistes al Barri Vell

girona
INFRAESTRUCTURES

Adif adjudica per 1,4 milions soterrar les vies a Vilafranca

Vilafranca del Penedès

L’empresa que vol reobrir el càmping Pous de Figueres denuncia ocupes

figueres
societat

Un testimoni situa dos homes a l’edifici on vivia la infermera assassinada

girona
Seguretat

Mossos i Guàrdia Urbana de Barcelona es conjuren contra la multireincidència amb 120 agents

Barcelona