Ciència

Timnit Gebru, pionera en diversitat i IA ètica

La científica etíop que desafia els gegants tecnològics amb la recerca del biaix algorítmic i la diversitat en la IA

Tim­nit Gebru s’ha con­ver­tit en una de les veus més influ­ents i con­tro­ver­ti­des en el camp de la intel·ligència arti­fi­cial. Nas­cuda a Etiòpia i for­mada als Estats Units, ha dedi­cat la seva car­rera a expo­sar i com­ba­tre els biai­xos algorítmics i pro­moure la diver­si­tat en el sec­tor tec­nològic. La seva tra­jectòria és tan impres­si­o­nant com diversa. Després d’obte­nir el seu doc­to­rat en apre­nen­tatge automàtic a Stan­ford, va tre­ba­llar a Apple abans d’unir-se a Goo­gle com a colíder de l’equip d’ètica en IA. La seva recerca pio­nera sobre el reco­nei­xe­ment facial i els seus biai­xos raci­als i de gènere va obrir els ulls de la indústria sobre les impli­ca­ci­ons ètiques de la IA.

El 2020, Gebru va ser aco­mi­a­dada de Goo­gle en cir­cumstàncies polèmiques, després de coes­criure un arti­cle que cri­ti­cava els models de llen­guatge a gran escala, argu­men­tant que podien per­ju­di­car grups mar­gi­nats i con­tri­buir a la desin­for­mació. Aquest inci­dent va gene­rar un debat glo­bal sobre la lli­ber­tat acadèmica i l’ètica en les grans tec­nològiques.

Com a cofun­da­dora de Black in AI, una orga­nit­zació que pro­mou la presència i el lide­ratge de per­so­nes negres en la IA, Gebru ha estat una defen­sora incan­sa­ble de la diver­si­tat. La seva visió és que una IA més diversa i inclu­siva no només és més justa, sinó més pre­cisa i bene­fi­ci­osa per a la soci­e­tat.

En el debat entre acce­le­ra­ci­o­nis­tes i alar­mis­tes sobre els perills de la IA, s’inclina clara­ment pel cantó alar­mista. Grebu argu­menta que el desen­vo­lu­pa­ment des­con­tro­lat de la IA no només per­pe­tua biai­xos exis­tents, sinó que pot ampli­fi­car desi­gual­tats soci­als i econòmiques. En una entre­vista a The Guar­dian va decla­rar: “No es tracta només de fer una IA més pre­cisa, sinó de qüesti­o­nar-nos quin tipus de soci­e­tat es vol cons­truir amb aquesta tec­no­lo­gia.”

Actu­al­ment lidera el Dis­tri­bu­ted AI Rese­arch Ins­ti­tute (DAIR), un ins­ti­tut inde­pen­dent que busca can­viar la cul­tura de la recerca, se cen­tra en la col·labo­ració inter­dis­ci­plinària i l’estudi de l’impacte social de la IA.

Les con­tri­bu­ci­ons de Gebru van més enllà de la recerca tècnica. Ha estat una veu refe­rent en la demanda de major trans­parència i res­pon­sa­bi­li­tat. En una con­ferència a Bar­ce­lona, va emfa­tit­zar la neces­si­tat de “demo­cra­tit­zar la IA” i fer que els seus bene­fi­cis siguin acces­si­bles a tot­hom, no només a una elit tec­nològica.

Aprenentatge automàtic
Nascuda a Addis Abeba, a Etiòpia, el 1983. Doctora en aprenentatge automàtic per la Universitat de Stanford. Excolíder de l’equip d’ètica en IA de Google. Cofundadora de Black in AI. Fundadora i directora del Distributed AI Research Institute (DAIR).
Empoderar comunitats
La visió de Gebru per al futur de la IA és una on la tecnologia serveixi per empoderar comunitats marginades i reduir desigualtats, en lloc d’exacerbar-les. El seu treball continua inspirant una nova generació de científics i activistes per qüestionar i millorar les pràctiques ètiques en el desenvolupament de la IA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.