Ciència

La IA impulsa la nova era del comerç digital

Empreses com Amazon i Walmart hi aposten fort, però també negocis catalans en línia

El comerç electrònic amb IA reduirà un 20% els costos operatius i augmentarà un 10% les vendes

La IA estalvia una mitjana de 6,4 hores setmanals als professionals del comerç

La intel·ligència artificial (IA) està redefinint l’experiència de compra en línia, oferint als consumidors una atenció més personalitzada i eficient que mai. Gegants del comerç electrònic com Amazon i Walmart lideren aquesta tecnologia, implementant solucions innovadores que prometen transformar radicalment la manera com comprem des del mòbil o l’ordinador.

Amazon, el líder indiscutible del comerç electrònic, ha llançat recentment Rufus, un assistent virtual basat en IA que promet simplificar el procés de compra. Aquest chatbot actua com un venedor expert, responent preguntes complexes sobre productes i oferint recomanacions personalitzades.

Als Estats Units, Walmart, en col·laboració amb Microsoft, ha implementat una funció de cerca generativa impulsada per IA que ofereix una experiència més interactiva i conversacional. Aquesta eina permet als clients fer preguntes específiques i rebre suggeriments de productes personalitzats. Un exemple pràctic seria el d’un pare que planifica una festa d’aniversari amb temàtica d’unicorns per a la seva filla i que pot obtenir totes les recomanacions amb una sola consulta.

Aquestes innovacions no es limiten només a millorar l’experiència del client. Segons un estudi de Salesforce, el 84% dels professionals del comerç que utilitzen IA diuen que els proporciona un avantatge competitiu. A més, s’estima que la IA estalvia 6,4 hores setmanals als professionals del sector.

La personalització és un dels àmbits en què la IA està tenint un impacte més significatiu. Amazon Fashion, per exemple, utilitza algorismes per assegurar-se que la roba que compren els clients els quedi bé, considerant factors com les tendències de talles de cada marca i les compres anteriors. Això millora la satisfacció del client, però també redueix les devolucions, un problema costós per al sector.

La logística i la gestió d’inventari s’estan beneficiant de la IA. Amazon ha implementat el projecte PI (Investigador Privat), que utilitza visió artificial i IA generativa per detectar productes danyats o incorrectes abans que arribin als clients, fet que redueix els residus i optimitza els costos operatius.

Walmart, per la seva banda, ha desenvolupat My Assistant, una aplicació impulsada per IA que ajuda els seus empleats en diverses tasques, des de resumir documents llargs fins a la creació de nou contingut, potenciant l’eficiència interna.

La implementació de la IA en el comerç electrònic no està exempta de reptes. La qualitat de les dades és rellevant per a l’èxit d’aquestes iniciatives. Segons Salesforce, el 70% dels líders del comerç afirmen que la integració i harmonització deficient de dades és un obstacle significatiu en la implementació de la IA.

La confiança del consumidor també és un factor crític. Només el 17% dels clients confien plenament que les empreses utilitzin les seves dades de manera responsable, i només el 13% confien que la IA s’utilitzi de manera ètica. Això obliga les empreses a ser més transparents en la recollida i ús de dades, i a desenvolupar estàndards ètics sòlids.

De cara al futur, s’espera que la IA continuï evolucionant i oferint noves possibilitats en el comerç electrònic. Les prediccions apunten cap a una major integració en tots els aspectes de l’experiència de compra, des de la cerca inicial de productes fins al servei postvenda. S’anticipa que les recomanacions de productes seran cada vegada més precises i contextualitzades, i que els assistents virtuals esdevindran més sofisticats i capaços de mantenir converses més naturals i complexes.

A Catalunya, tot i que encara no s’han implementat solucions tan avançades com les de gegants globals, diverses empreses emergents (start-ups) i empreses locals estan desenvolupant la IA en el comerç electrònic. Plataformes com Tradeinn, la multibotiga en línia d’esports amb seu a Celrà, han començat a implementar sistemes de recomanació basats en IA per millorar l’experiència de compra dels seus clients. Innovacions que no només augmenten la satisfacció del client, sinó que optimitzen els processos logístics i redueixen costos operatius. Mitjançant l’anàlisi de dades en temps real, les empreses poden preveure la demanda de productes i ajustar els seus nivells d’estoc en conseqüència. Això redueix costos i minimitza les pèrdues per productes no venuts. El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat projectes amb IA per millorar la logística i la gestió d’inventaris en empreses de comerç electrònic.

Un cas d’èxit és el de Privalia, que utilitza algorismes per personalitzar les recomanacions de productes de roba de moda i optimitzar les campanyes de màrqueting. Aquesta empresa catalana ha aconseguit millorar les taxes de conversió i la satisfacció del client gràcies a l’ús intel·ligent de dades i la IA.

Empreses com Glovo i Wallapop han adoptat aquestes tecnologies per millorar la seva oferta. Glovo utilitza algorismes per analitzar les preferències del client i fer recomanacions en funció de les seves compres anteriors. Això ha augmentat significativament la seva satisfacció i, per tant, la fidelització.

Segons estudis de McKinsey, la IA podria crear entre 400.000 i 660.000 milions de dòlars en valor per a la indústria al detall i de béns de consum. Els experts preveuen que la personalització basada en IA serà cada cop més important, amb un 73% dels clients que esperen una major personalització en la seva experiència de compra.

Les prediccions sobre l’impacte futur de la IA en el comerç electrònic són optimistes. Segons un informe de PwC, s’espera que l’ús de la IA en el comerç electrònic pugui reduir els costos operatius un 20% i augmentar les vendes un 10% el 2025. Això es deu a la capacitat de la IA per analitzar grans volums de dades i identificar patrons que els humans podrien passar per alt.

A més, tecnologies emergents com la realitat augmentada (RA) i la realitat virtual (RV) s’estan començant a integrar amb la IA per oferir experiències de compra més immersives. Empreses com Ikea ja utilitzen aquestes tecnologies per permetre als clients visualitzar com quedarien els mobles a casa seva abans de comprar-los.

Udio: creació musical i lletres personalitzades

Udio és una eina d’IA que crea música i lletres a partir de descripcions textuals. Es poden generar composicions musicals completes amb lletres personalitzades, adaptades a les necessitats de cada projecte. Ideal per a la creació de música per a projectes multimèdia, composició de cançons personalitzades, música de fons per a vídeos i jingles publicitaris. Mitjançant l’ús de models d’IA, Udio analitza les entrades textuals fetes pels usuaris i genera pistes musicals i lletres que reflecteixen fidelment les indicacions específiques. Essencial per a compositors, creadors de contingut i professionals del màrqueting.

Luma AI: captura 3D amb el teu telèfon intel·ligent

Luma AI és una aplicació per a telèfons intel·ligents que permet capturar objectes i escenes en 3D de manera fàcil i eficient. Els usuaris poden utilitzar la càmera del seu telèfon per escanejar objectes i crear models digitals interactius amb gran precisió. Aquesta eina és ideal per a la creació de contingut per a realitat augmentada, catàlegs en línia, visualització de productes en 3D, educació i qualsevol altre context que requereixi models digitals interactius. L’aplicació permet escanejar objectes i escenes utilitzant la càmera del telèfon, generant models 3D que poden ser exportats i utilitzats en diverses plataformes.

Diccionari

Visió per computador

La visió per computador és una branca de la intel·ligència artificial que permet a les màquines interpretar i comprendre el món visual. Utilitza tècniques d’aprenentatge automàtic per analitzar imatges i vídeos, reconèixer objectes, rostres, textos i altres elements. Aquesta tecnologia és essencial en aplicacions com els cotxes autònoms, la seguretat i la robòtica.

Validació creuada

La validació creuada és una tècnica per avaluar el rendiment d’un model d’aprenentatge automàtic. Consisteix a dividir les dades en múltiples parts, entrenant el model amb algunes i validant-lo amb les restants, repetint el procés diverses vegades. Això ajuda a garantir que el model generalitza bé i no està sobreajustat o subajustat a un conjunt de dades específic.

Web semàntic

El web semàntic és una extensió del web actual que permet als ordinadors d’entendre i processar la informació de manera més intel·ligent. Utilitza metadades i ontologies per descriure el significat de les dades, fet que facilita la interoperabilitat i l’accés automatitzat a la informació. Això permet aplicacions més avançades i personalitzades en el web.

Pes

En el context de les xarxes neuronals, un pes (weight) és un paràmetre que ajusta la força de la connexió entre dues neurones. Durant l’entrenament, els pesos s’actualitzen per minimitzar l’error del model i permetre que la xarxa aprengui els patrons en les dades. Els pesos determinen com la informació es propaga i es transforma dins de la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Uns 170.000 turistes visiten cada dia Barcelona

Barcelona
Turisme

L’Ajuntament de Barcelona vol quadruplicar el preu que paguen els autocars turístics per aparcar

Barcelona

Els robatoris de bicis creixen un 34% en dos anys

Barcelona

Assaig del nou sistema de recollida de residus al Barri Vell i el Mercadal

Girona
societat

Comença la construcció de 132 pisos de protecció a Reus

Reus
societat

El Sindicat de Manters denuncia problemes per accedir a classes de català

barcelona
mobilitat

Una nova línia de bus més rapida connectarà el Prat de Llobregat i Barcelona

Barcelona

Inverteixen 1,6 milions en una nova cadena robòtica que analitza la sang

GIRONA
societat

El vehicle privat duplica el transport públic a l’àrea de Barcelona

Barcelona