Ciència

Mateo Valero, pioner en supercomputació

Director del BSC, Valero empeny el desenvolupament del MareNostrum 5 i defensa una IA ètica i segura

Mateo Valero, una figura clau en el món de la supercomputació, ha portat el Barcelona Supercomputing Center (BSC) a ser un dels centres més importants a escala mundial. Sota la seva direcció, el BSC ha desenvolupat el superordinador MareNostrum 5, un dels més potents del món. Aquesta màquina pot processar fins a 314.000 bilions de càlculs per segon i obre portes a avenços científics increïbles, com la creació de rèpliques de la Terra per anticipar-se al canvi climàtic i la investigació del genoma humà.

Valero sempre ha defensat la necessitat d’una IA ètica i segura. Recentment, ha destacat que “la part ètica de la IA és tant o més important que la tècnica”. Això reflecteix la seva preocupació pels riscos associats amb el desenvolupament descontrolat de la IA. Valero se situa clarament entre els qui advoquen per un progrés cautelós i regulat.

Ha acumulat nombrosos reconeixements, incloent-hi el premi Eckert-Mauchly, el més prestigiós en arquitectura de computadors, i la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya. Ha publicat més de 700 articles científics i ha participat en més de 300 conferències internacionals.

El MareNostrum 5 és l’últim gran projecte del BSC. Aquest superordinador, que ocupa un lloc central en la investigació global, permet als científics monitoritzar el clima, combatre la contaminació i explorar noves fronteres en la medicina. Valero sosté que aquesta infraestructura “actua tant com un microscopi com com un telescopi” i ofereix una visió detallada dels problemes globals i locals.

Un dels objectius més ambiciosos del BSC és el desenvolupament de microxips competitius i d’alt rendiment. Aquesta fita podria garantir la sobirania tecnològica de la Unió Europea. Amb el suport de 50,4 milions d’euros del programa Perte Chip del govern espanyol, el BSC està treballant per aconseguir-ho.

Els últims anys, el BSC ha integrat els primers ordinadors quàntics de l’Estat i promet capacitats molt superiors als superordinadors actuals. És caut en les seves expectatives sobre la “supremacia quàntica”, afirmant que encara no ha arribat el moment. Desitja que el BSC continuï rebent recursos per promocionar la ciència i que la investigació científica sigui reconeguda com l’instrument clau per al progrés.

Un enginyer que ve del camp
Nascut a Alfamén, al Camp de Carinyena, a Saragossa, el 1952, Valero va obtenir el títol d’enginyer de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) el 1974 i el doctorat en telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 1980. Des del 1974, ha estat professor a la UPC i, des del 1983, catedràtic del departament d’arquitectura de computadors.
Un savi optimista
Valero és optimista sobre el futur. “Sense optimisme i sense somnis no vas enlloc”, assegura Valero. Amb la seva visió i lideratge, el BSC continua essent un pilar fonamental en el panorama científic mundial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia