Ciència

Ciència

Barcelona impulsa un parc de tecnologia marítima i un centre de divulgació de ciència marina

Barcelona impulsarà un parc de tecnologia marítima i un centre de divulgació marina com a nous projectes per “culminar” la “revolució blava” de la ciutat. L’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dimarts les dues noves infraestructures, que s’afegiran al BlueTechPort impulsat pel Port de Barcelona.

El parc de tecnologia marítima tindrà un cost de 56 milions d’euros i concentrarà activitats relacionades amb la recerca, la formació, el mercat empresarial i l’emprenedoria sobre economia blava, mentre que el Barcelona Mar de Ciència tindrà un cost de 30 milions i estarà destinat a la divulgació marina.

La inversió per posar en marxa aquests nous espais, que es preveu que estiguin enllestits el 2028, anirà a càrrec de diferents institucions. L’Ajuntament preveu haver de buscar finançament per a uns 80 milions, segons ha especificat el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, per al Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona i el Barcelona Mar de Ciència.

El Parc de Tecnologia Marítima serà un centre de recerca, formació, mercat empresarial i emprenedoria que s’ubicarà a la Nova Bocana del Port i es desplegarà amb la UPC, el Port de Barcelona i la Generalitat i estarà gestionat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Serà un laboratori marítim i empresarial basat en l’enginyeria marítima i nàutica per fer front als reptes del canvi climàtic. Hi haurà infraestructures tecnològiques com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra i un canal de remolc.

Segons Valls, la UPC aportarà 10 milions per equipar els laboratoris i es buscaran altres fonts de finançament com els fons NextGenerationEU o la mateixa Generalitat. La superfície construïda serà de 15.600 metres quadrats i es preveu que les obres comencin l’any que ve.

D’altra banda, el Barcelona Mar de Ciència estarà situat al moll de la Marina del Port Olímpic i serà un centre de divulgació marina, on hi haurà exposicions audiovisuals i immersives i s’hi faran tallers, debats i formació. És un equipament impulsat pel CSIC, tindrà una superfície construïda de 3.000 metres quadrats i es desplegarà amb el suport del Port Olímpic. La previsió és que les obres comencin el 2026 i estiguin acabades l’any següent.

Collboni ha apuntat que els nous espais volen que “la ciència, el coneixement i l’emprenedoria tinguin el seu espai”, així com l’esport amb el Pavelló Blau, el macroespai per a la pràctica esportiva al Front Marítim. També ha reivindicat que la Copa Amèrica de Vela ha estat un “revulsiu” per a l’economia blava a la ciutat i que els nous equipaments demostren que “la ciutat encara no està acabada” i que “hi ha espais” per impulsar noves activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia