Ciència

Caldes de Montbui estudiarà si l’aigua termal ajuda les pacients amb càncer de mama

Cal un centenar de voluntàries per a la recerca, que conduiran especialistes de l’Hospital de Mar de Barcelona

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar han acordat impulsar un assaig clínic per determinar si els efectes de l’aigua termal contribueixen a la millora de simptomatologies severes en pacients amb càncer de mama que reben una teràpia de doble supressió estrogènica, és a dir una inducció forçada de la menopausa.

Després que l’any 2022 s’estudiés l’efecte de les aigües de Caldes en pacients de COVID-19 persistent, el consistori vallesà i el centre de recerca preveuen iniciar aquest segon estudi, vinculat al càncer, a principis de l’any vinent. Atès que l’ús regular de la balneoteràpia amb aigües mineromedicinals pot conduir a una millor son i una sensació general de benestar, així com a una reducció de la inflamació i el dolor articular, el punt de partida d’aquest projecte és demostrar si aquests beneficis poden beneficiar també les dones amb càncer de mama tractades amb inhibidors de l’aromatasa. Aquestes pacients sovint pateixen dolors musculars i articulars, símptomes de la menopausa, estrès i ansietat, així com la inflamació associada als tractaments oncològics.

L’estudi avaluarà la millora obtinguda en 48 dones sotmeses a una doble supressió estrogènica que durant un mes seguiran també un tractament de 12 sessions al Balneari Termes Victòria de Caldes de Montbui. Mitjançant qüestionaris de qualitat de vida i avaluació del dolor, es compararà l’efecte de les aigües termals en la millora de la qualitat de vida i una disminució del dolor musculoesquelètic d’aquest grup i es compararà amb els resultats d’un segon grup de control, amb 48 dones més que no es tractaran amb aigües termals.

Els científics liderats per la doctora Natàlia Garcia-Giralt, investigadora del Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, busquen dones menors de 55 anys diagnosticades de càncer de mama en tractament amb supressió ovàrica (per exemple Zoladex) i inhibidors de l’aromatasa (per exemple letrozol o exemestà) que tinguin efectes secundaris com ara fatiga, dolor muscular, dolor articular, trastorns de la son, ansietat i alteracions de l’estat d’ànim. En quedaran excloses, però, qui pateixi alguna malaltia crònica que afecti el sistema musculoesquelètic com ara artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic, fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. Tampoc hi podran prendre part les pacients amb síndrome ansiós-depressiu que requereixi tractament farmacològic previ a l’inici del tractament ni qui tingui por a l’aigua, incontinència, insuficiència venosa severa i antecedents de síncope o d’epilèpsia.

La informació sobre l’estudi i les sol·licituds es poden trobar al web www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia