Ciència

ciència

Mor Joanne Chory, biòloga i genetista de plantes nord-americana

Va liderar la Iniciativa de plantes d’aprofitament de l’Institut Salk, la qual aportava un enfocament innovador per combatre el canvi climàtic

La biòloga estatunidenca Joanne Chory, va morir dimarts als 69 anys. Era considerada una de les biòlogues vegetals més destacades del món, sobretot pel seu lideratge en mitigar el canvi climàtic a través de les plantes. Havia estat diagnosticada de Parkinson l’any 2004, i aquesta malaltia ha estat la causa de la seva mort.

Va néixer a Methuen (Estats Units) l’any 1955. Va graduar-se en biologia a Ohio i es va doctorar en Microbiologia a la Universitat d’Illinois. Va realitzar diversos estudis postdoctorals a Harvard i el 1988 va incorporar-se a l’Institut Salk, on va ocupar el càrrec de directora d’Investigacions i del Laboratori de Biologia Cel·lular i Molecular de Plantes. Durant més de trenta anys va estudiar com les plantes responen al seu entorn i va centrar-se en els mecanismes que regulen el seu funcionament, des del nivell molecular fins al cel·lular. Va aconseguir molts descobriments importants sobre com les plantes detecten la llum i produeixen hormones de creixement, i com responen davant un estrès hídric. Especialment van ser reconegudes les seves aportacions sobre el paper de la proteïna del fitocrom, un pigment que les plantes utilitzen per detectar la llum.

Des de l’Institut Salk va fundar i dirigir la Iniciativa de plantes d’aprofitament (HPI). Es tracta d’un innovador enfocament per ajudar les plantes a fer créixer sistemes radicals més grans i més forts per tal que puguin absorbir quantitats més grans de diòxid de carboni, i així ajudar a mitigar el canvi climàtic. A partir d’aquest projecte va ser considerada la biòloga vegetal més influent de l’era moderna i una de les grans innovadores científiques del nostre temps. Va ser escollida membra estrangera de la Royal Society el 2011 i va rebre el Premi Breakthrough 2018 en Ciències de la Vida i el Premi Príncep d’Astúries 2019 d’Investigació Científica i Tècnica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.