El 2025, l’any dels agents intel·ligents
“Veurem agents que faran tasques per a nosaltres, i la IA ens prendrà feines”, diu Jon Hernández
“Del 2024 al 2025 passarem de la IA generativa a la IA operativa”, preveu Antoni Esteve
L’any 2025 marca un punt d’inflexió en el desenvolupament i la integració de la intel·ligència artificial (IA)en la nostra societat. Amb els avenços tecnològics que hem presenciat en els darrers anys, els experts diuen que ens trobem davant una nova etapa en què la IA no només serà una eina per a la creació, sinó també un agent actiu en la presa de decisions i l’execució de tasques. El Punt Avui recull les prediccions d’onze referents catalans del sector tecnològic, empresarial i divulgatiu per explorar com serà la relació amb aquesta tecnologia el 2025.
Els agents intel·ligents
Segons Jon Hernández, divulgador d’IA, “el 2025 serà l’any dels agents: IA que no només respondrà a les nostres preguntes, sinó que també executarà tasques per nosaltres”. Això representa una transició de les eines passives a sistemes actius que poden gestionar processos complexos, millorant dràsticament la productivitat empresarial i personal.
Jordi Torres, catedràtic de la UPC, ho corrobora: “Aquests agents podran operar de manera autònoma, prenent decisions basades en grans quantitats de dades. Això transformarà sectors com la salut, el comerç i l’educació. Aquests agents actuaran com a assistents personals que, gràcies als avenços en IA generativa, permetran crear continguts originals adaptats a les preferències individuals de les persones o empreses a les quals serveixin o representin.” Aquestes innovacions prometen ser una revolució similar a la dels telèfons intel·Ligents..
Ignasi Llorente, CEO d’Utopiq, afirma: “El 2025 veurem com la IA deixa de ser una novetat per convertir-se en una part integral de les nostres rutines diàries. Serà tan habitual com utilitzar el correu electrònic o les apps de missatgeria.” Aquesta integració permetrà l’adopció massiva d’eines d’IA en l’entorn laboral, on actuaran com a col·laboradores més que com a substitutes.
Per la seva banda, la periodista Xantal Llavina destaca l’impacte en sectors clau: “Veurem assistents virtuals més avançats, capaços d’entendre les emocions i necessitats humanes, especialment en àmbits com la salut i l’educació.”
Personalització i multimodalitat
Arnau Font, divulgador, augura que “la generació de continguts com imatges, vídeos i textos assolirà nivells d’autenticitat inèdits”. En aquest sentit, Jordi Urbea, CEO d’Ogilvy Barcelona, assenyala que “les eines multimodals seran capaces de crear experiències immersives i continguts hiperpersonalitzats, canviant com interactuem amb la tecnologia.”
La democratització de la IA serà un altre aspecte clau. “Les plataformes no-code faran accessible la IA per a petites empreses i emprenedors”, afegeix Jordi Marín, expert en transformació digital. “Les solucions d’IA es combinaran amb l’internet de les coses (IoT) i tecnologies d’Edge Computing per oferir anàlisis en temps real, especialment en sectors com la salut, la manufactura i la mobilitat”, hi afegeix Marín.
Impacte empresarial
“La IA transformarà com vivim i treballem”, apunta Enrique Sanjuan, expert en IA. Per a ell, el 2025 serà l’any en què aquesta tecnologia demostrarà la seva utilitat en la millora de l’eficiència i l’eficàcia en tasques quotidianes com la gestió de projectes, la creació d’informes i l’anàlisi de dades.
Segons Jordi Marín, “aquelles organitzacions que adoptin estratègies clares d’IA tindran un avantatge competitiu significatiu en un mercat digitalitzat i connectat.” Aquesta idea també la subscriu Anna Navarro, diputada de Junts al Parlament de Catalunya, que destaca que “la IA s’incorporarà a tasques rudimentàries com traduccions i codificació, estalviant temps i millorant la qualitat.”
Repte de l’ètica i la regulació
La preocupació per l’ètica és un tema recurrent entre els experts. “El gran repte serà garantir que els sistemes d’IA siguin justos, transparents i respectuosos amb la privacitat”, diu Xantal Llavina. Aquesta visió també la comparteix Karina Gibert, directora de l’IDEAI-UPC, qui adverteix que “cal reubicar la IA generativa en la seva posició justa, evitant exageracions i desinformació.”
Jordi Urbea posa èmfasi en la necessitat d’un ús equilibrat: “Tot i els avenços, encara queda molta incertesa sobre com garantir un ús ètic de la IA.” Urbea augura que aquest any “veurem una fusió més gran entre humans i màquines per augmentar la productivitat”.
Què ens espera el 2025?
Per a Antoni Esteve, periodista i editor de Parèntesi MÈDia, “el 2025 serà l’any del pas de la IA generativa a l’IA operativa, amb agents que actuaran en temps real”. “Aquest avenç promet canviar profundament la nostra manera de viure i treballar.” Aquesta transició planteja reptes i oportunitats en àmbits com la transició energètica, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats.
Amb tot, els experts consultats per El Punt Avui coincideixen en la necessitat d’educar i formar els ciutadans per maximitzar el potencial positiu de la IA. Com sosté Jon Hernández: “Aquest serà l’any en què tothom entendrà que la IA els afecta directament.”
Esteve sosté: “És essencial que tots els ciutadans, independentment de la seva posició o edat, dediquin temps a estudiar i experimentar amb la IA, explorant tant les seves possibilitats com les seves limitacions. Només així podrem maximitzar el seu potencial positiu i mitigar els possibles impactes negatius.”
Arriba la IA General?
“Un dels punts més emocionants podria ser l’arribada de l’AGI, gràcies a avenços com el recent model O3, que podria portar-nos a un nou nivell en el desenvolupament de la IA”, hi afegeix Arnau Font.
Quant a eines, Enrique Sanjuan diu: “Copilot de Microsoft serà l’estrella que més fulgurant, especialment com a assistent en l’entorn d’aplicacions 365, però també tindran un lloc Gemini de Google i tot l’ecosistema d’aplicacions independents dirigides a nínxols de productivitat molt concreta.”
El 2025 promet ser un any decisiu, amb la IA integrant-se plenament en les nostres vides i redefinint dinàmiques socials i econòmiques. Ara més que mai, l’equilibri entre innovació i responsabilitat serà essencial.
Prediccions
Microsoft Copilot aposta per la IA centaure
Microsoft Copilot preveu per al 2025 una IA que complementi humans en salut i educació, millorant diagnòstics i decisions. També preveu IA per prevenir desastres climàtics, normes estrictes per garantir transparència i més productivitat empresarial sense substituir l’humà.
Claude 3.5 democratitza l’ús de la IA
Anthropic aposta per la democratització de models multimodals accessibles per pimes, IA responsable per explicar decisions algorítmiques, models generatius especialitzats i més eficiència amb menys recursos. També preveu per al 2025 una integració amb robòtica per automatitzar tasques complexes.
Gemini 2.0 impulsa la IA personalitzada
Google DeepMind preveu agents d’IA personalitzats per gestionar agendes i empreses, IA generativa per a màrqueting amb dades pròpies, eines ètiques contra la desinformació i experiències immersives millorades amb realitat augmentada.
Perplexity aposta per una IA climàtica
Perplexity preveu agents autònoms per tasques rutinàries i models com ClimateNet per combatre el canvi climàtic. Aquest any la IA transformarà la medicina amb diagnòstics personalitzats, educació i transport.
ChatGPT-4 prediu una IA regulada
ChatGPT-4 veu la regulació global com a clau, amb la llei europea d’IA com a model. La personalització dominarà, amb sistemes adaptatius i IA integrada en IoT per a llars intel·ligents.
Digits d’Nvidia, el superordinador personal d’IA
Nvidia llança Digits , un superordinador compacte i potent amb capacitat per executar models d’IA de fins a 200.000 milions de paràmetres. Equipat amb 128 GB de memòria unificada i un processador GB10, ofereix rendiment extrem per a investigadors i desenvolupadors. Surt al maig a 3.000 dòlars.
Cosmos: la IA de Nvidia que entén el món real
Nvidia Cosmos és una plataforma que revoluciona la robòtica amb models entrenats en 20 milions d’hores de vídeos reals. Dissenyada per a robots i vehicles autònoms, aquesta IA pot identificar escenes complexes i corregir errors físics en generacions visuals, obrint noves portes a la innovació.
Samsung Vision AI: pantalles intel·ligents
Samsung Vision AI integra IA en pantalles per anticipar-se a les teves necessitats, amb funcions com ara traducció en temps real i personalització avançada. Compatible amb SmartThings i Microsoft Copilot, redefineix el concepte de televisió amb qualitat 8K i una experiència connectada.
Asus Zenbook A14: portàtil amb IA Copilot+
Asus llança el Zenbook A14 , el PC amb Copilot+ més lleuger del món. Amb menys d’1 kg, ofereix 32 hores d’autonomia i funcions d’IA avançades com ara Live Captions i Generative Fill. Dissenyat amb Ceraluminum™ per a màxima durabilitat, és ideal per a creatius i professionals en moviment.